Excel Dersleri Excel Dersleri

Temel Düzey

Excel Dersleri web sitesinin kullanımı

Excel Dersleri
Web Sitesinin Kullanımı

Excel Dersleri web sitesinin nasıl etkili bir şekilde kullanılabileceğini anlatacağım ilk dersimize hoş geldiniz. Bu sayfa derslere başlamadan önce en az bir kez göz atmanız gereken ve sizin için önemli ipuçlarını ve püf noktalarını içeren kılavuz niteliğindedir. Bu sebeple Temel Düzey derslerine başlamadan önce okumanızda fayda var. Excel Dersleri logosuna tıkladığınızda ana sayfaya gidebilirsiniz. Hamburger menü ikonu ile site içerisinde gezinebilirsiniz. Arama butonu ile site içerisinde aradığınız her kelimeye kolayca ulaşabilirsiniz. Metin büyütme ve küçültme tuşları ile metin boyutunu değiştirebilirsiniz.
Derse git
excel nedir ne işe yarar

Excel Nedir?
Ne İşe Yarar?

Excel, Microsoft tarafından yayınlanan verileri depolamaya, organize ve analiz etmeye yararan hesap tablosu (spreadsheet) programıdır. Karmaşık bilimsel dataların analiz edilmesi, finansal tabloların yorumlanması, akademik problemlerin çözümü gibi birçok alanda kullanılan Excel aynı zamanda günümüzün en popüler hesaplama yazılımıdır. Windows tabanlı işletim sistemlerinin yayında Apple Macintosh işletim sistemi üzerinde de çalışabilmektedir. Yayınlanan son sürümü Microsoft Excel 2016'dır.
Derse git
excel nasıl kurulur

Excel Nasıl Kurulur?

Excel Windows, Macintosh ve Mobil olmak üzere üç farklı platform üzerinde çalışabilmektedir. Windows platformlarda Excel kurulumunu başlatmak için ilk olarak Microsoft Excel Satın Alma sayfasını ziyaret etmeliyiz. Ardından satın almak istiyorsanız Şimdi Satın Alın bağlantısına, denemek istiyorsanız Ücretsiz Deneyin yazılı düğmeye tıklamalısınız. Her iki düğmede de Ev için ve İşletmeler için olmak üzere iki farklı kurulum seçeneği vardır. Bunlardan "Ev için" olan bireysel kullanımlar için, "İşletmeler için" ise iş yaşamında kullanılmak içindir. Bizim için ideal olan "Ev için" seçeneğidir. "Ev için" seçimi ile "Ücretsiz Deneyin"e tıkladıktan sonra karşımıza yeni bir pencere açılacaktır. Buradan 1 Ay Ücretsiz Deneyin'i seçmeli ve bir aylık deneme sürümünü başlatmalısınız.
Derse git
excel 2016'ya başlarken

Excel'e Başlarken

Bu dersimizde Microsoft Office Excel'in genel özellikleri tanıtılacaktır. Tanıtım boyunca arayüz dili Türkçe kullanılacaktır. Bu sebeple İngilizce gibi farklı bir arayüz dili kullanıyorsanız arayüz dilini Türkçe olarak değiştirmek için bir önceki dersteki Excel'de Arayüz Dilini Değiştirmek bölümünü okumanızda fayda var. Yöntem 1 - İlki WinKey tuşuna (Windows logolu tuşa) basmak ve ardından Excel yazmaktır. Excel'in kurulu olduğu uygulama sonuç alanında listelenecektir. Dilerseniz tekrar Enter'a basabilir ve Excel'i doğrudan çalıştırabilirsiniz. Dilerseniz de arama sonucunun üzerine tıklayabilirsiniz. İki şekilde de Excel çalışacaktır. Açılış penceresinde Boş çalışma kitabı bağlantısına tıkladığınızda ise Excel size boş bir çalışma dosyası açacaktır.
Derse git
hızlı erişim araç çubuğu ve şerit görüntüleme seçenekleri

Hızlı Erişim Araç Çubuğu
Şerit Seçenekleri

Excel'de kullanıcı tarafından belirlenen komutlara kısayoldan erişmeye yarayan araç çubuğu Hızlı Erişim Araç Çubuğu olarak adlandırılır. Excel kurulumu sonrası standart olarak çalışma kitabı arayüzünün sol en üstünde yer alır. Varsayılan olarak Kaydet, Geri Al, Yinele ve Hızlı Erişim Araç Çubuğu'nu Özelleştir düğmeleri ile birlikte görüntülenir. Hızlı erişim araç çubuğunda en sonda yer alan aşağı bakan beyaz ok tuşuna, diğer bir ifade ile Hızlı Erişim Araç Çubuğu'nu Özelleştir düğmesine tıkladığınızda hızlı erişim araç çubuğu özelleştirme listesi görünür olacaktır.
Derse git
çalışma kitabı çalışma sayfası satır ve sütun kavramları

Çalışma Kitabı ~ Çalışma Sayfası
Satır ve Sütun Kavramları

Bu derste Excel'de temel kavramlar olan çalışma kitabı, çalışma sayfası, satır ve sütun kavramlarına değineceğiz. İlk olarak Excel'i başlatınız ve Boş çalışma kitabı bağlantısına tıklayınız. Excel bize boş bir çalışma kitabı oluşturacaktır. Çalışma kitabının adı varsayılan olarak Kitap1 olarak gelir. Excel'de oluşturulan her bir dosya çalışma kitabı olarak adlandırılır. Her çalışma kitabının altında Sayfa1 adlı bir sekme vardır. Bu sekme çalışma sayfası olarak adlandırılır.
Derse git
çalışma kitabının kaydedilmesi

Çalışma Kitabının Kaydedilmesi

Bu dersimizde oluşturduğumuz Excel çalışma kitaplarını bilgisayarımıza nasıl kayıt edebileceğimizi öğreneceğiz. Boş bir çalışma kitabı açınız. Açtığınız çalışma kitabının adı Kitap1 olarak görüntülenecek, uzantısı görüntülenmeyecektir. Bu, çalışma kitabının henüz kaydedilmediğinin göstergesidir. Sol konsoldaki Kaydet ya da Farklı Kaydet seçeneklerinden birini seçiniz. Dosya daha önce kaydedilmediği için Excel otomatik olarak Farklı Kaydet seçeneğini etkinleştirecektir. Burada karşınıza beş farklı kayıt seçeneği sunulduğunu görebilirsiniz:
Derse git
çalışma kitabının açılması

Çalışma Kitabının Açılması

Bu dersimizde daha önce kaydedilmiş çalışma kitabının nasıl açılabileceğine değineceğiz. Daha önce kaydedilen bir çalışma kitabının açmanın birkaç yöntemi vardır. Bunlardan ilki Excel Açılış Penceresini çalıştırmak ve Son Kullanılanlar listesinden kayıtlı dosya adına tıklamaktır. Bu şekilde daha önce kaydettiğimiz çalışma kitabını açabilir ve üzerinde çalışmaya başlayabiliriz. Diğer bir açılış yöntemi ise daha önce masaüstüne kaydettiğimiz dosyanın üzerine çift tıklamaktır. Bu en sık kullanılan yöntemdir. Başka bir çalışma kitabı üzerinde çalışırken yeni bir kitap açmak için öncelikle Dosya sekmesine tıklamalıyız.
Derse git
excel'de hücrelere veri girişi

Hücrelere Veri Girişi

Bu dersimizde Excel'de hücrelere nasıl veri girişi yapabileceğimizi öğreneceğiz. Boş bir çalışma kitabı açınız ve adını Aylık Çiçek Satışları olacak şekilde masaüstüne kaydediniz. Kayıtlı çalışma kitabının adı pencerenin üstünde Aylık Çiçek Satışları.xlsx olarak görüntülenecektir. A1 hücresine tıklayınız ve Aylık Çiçek Satışları yazınız. Enter'a bastığınızda seçili hücre bir alttaki A2 hücresi olacaktır. Buna rağmen sanki B1 hücresine de veri girişi yapılmış gibi görünecektir. B1 hücresine veri girişi yapılıp yapılmadığını anlamanın kolay bir yolu vardır. Öncelikle A1 hücresine tıklamalıyız. Görselde de görüldüğü gibi formül çubuğu A1 hücresinin girdisi olan Aylık Çiçek Satışları yazılı veriyi gösterecektir.
Derse git
excel'de yazı tipi

Yazı Tipi

Bu dersimizde Excel'de yazı tipi konusuna değineceğiz. İlk olarak bir önceki dersimizde oluşturduğumuz Aylık Çiçek Satışları.xlsx dosyasını bilgisayarımıza (masaüstüne) kaydediyoruz ve çalıştırıyoruz. Aylık Çiçek Satışları çalışma kitabımız açıldıktan sonra görseldeki gibi görüntülenecektir. Satış verilerine görseldeki değerleri yazalım. Excel'de yazı tipi (font) ile ilgili tüm ayarlar Giriş sekmesindeki Yazı Tipi bölmesinde yer alır. Not: Bölme adlarını her bir bölmenin altında görebilirsiniz. Bu örnekte bölmenin altında Yazı Tipi yazdığını görebilirsiniz. A1 hücresine tıkladığınızda Yazı Tipi bölmesindeki font değerinin Calibri ve font büyüklüğünün 11 olduğunu fark etmiş olmalısınız. Excel'de varsayılan olarak font stili Calibri ve font büyüklüğü 11'dir.
Derse git
excel'de hizalama

Hizalama

Bu dersimizde Excel'de hizalama konusuna değineceğiz. İlk olarak bir önceki dersimizde üzerinde çalıştığımız Aylık Çiçek Satışları (Yazı Tipi) Excel dosyasını bilgisayarımıza (masaüstüne) kaydediyoruz ve çalıştırıyoruz. Aylık Çiçek Satışları (Yazı Tipi) çalışma kitabımız açıldıktan sonra görseldeki gibi görüntülenecektir. Klavyemizdeki fonksiyon tuşlarının sonuncusu olan F12'ye basıyoruz. Karşımıza Farklı Kaydet penceresi gelecektir. Dosya adını Aylık Çiçek Satışları (Hizalama) olarak belirledikten sonra çalışma kitabını masaüstümüze kaydediyoruz. F12 tuşu Dosya > Farklı Kaydet ile yaptığımız kayıt işleminin kısayoludur. Bu kısayolu Excel kullanımlarınızda sıklıkla kullanacağınız için aklınızda tutmanızda fayda var.
Derse git
excel'de veri tipi ve sayı biçimleri

Veri Tipi
Sayı Biçimleri

Bu dersimizde Excel'de veri tipleri ve sayı biçimi konusuna değineceğiz. İlk olarak bir önceki dersimizde üzerinde çalıştığımız Aylık Çiçek Satışları (Hizalama) Excel dosyasını bilgisayarımıza (masaüstüne) kaydediyoruz ve çalıştırıyoruz. Aylık Çiçek Satışları (Hizalama) çalışma kitabımız açıldıktan sonra görseldeki gibi görüntülenecektir. Bir önceki dersimizde olduğu gibi klavyemizdeki F12 tuşu yardımıyla dosya adını Aylık Çiçek Satışları (Sayı) olarak değiştiriyoruz ve masaüstümüze kaydediyoruz. Giriş sekmesinde Hizalama bölmesinin sağında Sayı Bölmesi yer alır. Bu bölmede hücre verilerine ait her türlü veri tipi düzenlemesi yapılabilir ve verilerin formatları değiştirilebilir.
Derse git
hesaplamalar ve aritmetik işlemeler

Hesaplamalar
Aritmetik İşlemler

Bu dersimizde Excel'de hesaplamalar ve aritmetik işlemler konularına değineceğiz. İlk olarak bir önceki dersimizde üzerinde çalıştığımız Aylık Çiçek Satışları (Sayı) Excel dosyasını bilgisayarımıza (masaüstüne) kaydediyoruz ve çalıştırıyoruz. Aylık Çiçek Satışları (Sayı) çalışma kitabımız açıldıktan sonra görseldeki gibi görüntülenecektir. Bir önceki dersimizde olduğu gibi klavyemizdeki F12 tuşu yardımıyla dosya adını Aylık Çiçek Satışları (Hesaplamalar) olarak değiştiriyoruz ve masaüstümüze kaydediyoruz. Excel'de hesaplamalar daima = (eşittir) işareti ile başlar.
Derse git
hücre referansları ve otomatik tamamlama

Hücre Referansları
Otomatik Tamamlama

Temel düzey Excel derslerinin 14üncü dersinde hücre referansları ve otomatik tamamlama konularına değineceğiz. İlk olarak bir önceki dersimizde üzerinde çalıştığımız Aylık Çiçek Satışları (Hesaplamalar) Excel dosyasını masaüstüne kaydediyoruz ve çalıştırıyoruz. Aylık Çiçek Satışları (Hesaplamalar) çalışma kitabımız açıldıktan sonra görseldeki gibi görüntülenecektir. Dosya adını daha önce yaptığımız gibi Aylık Çiçek Satışları (Referanslar) olarak değiştirelim ve kaydedelim. Otomatik tamamlama Excel'de çok fazla işimize yarayan bir özelliktir.
Derse git
ara tekrar

Ara Tekrar

Bu derste 14üncü derse kadar olan tüm derslerin tekrarı yapılacaktır. Uygulamalı bir ders olacağı için sizin için de faydalı olacağı kanaatindeyim. Uygulama 01 - Boş bir çalışma kitabı açınız ve Giriş sekmesindeki Birleştir ve Ortala komutunu hızlı erişim araç çubuğuna ekleyiniz. Uygulama 02 - Eklediğiniz Birleştir ve Ortala komutunu hızlı erişim araç çubuğundan kaldırınız. Uygulama 03 - Aşağıdaki Araç Yakıt Tüketimi Excel kitabını açınız. Açtığınız dosyayı görseldeki gibi biçimlendiriniz ve dosya adını Araç Yakıt Tüketimi 02 olarak masaüstüne kaydediniz. Uygulama 04 - Araç Yakıt Tüketimi 02 Excel kitabını açınız. Tüketim Tutarı başlığı altındaki boş hücreleri Yakıt Tüketimi (lt/100km) x Yakıt Fiyatı olacak şekilde hesaplayınız. Hesaplama sırasında otomatik tamamlama (otomatik doldurma) özelliğini kullanınız. Hesaplama işleminden sonra dosya adını Araç Yakıt Tüketimi 03.xlsx olacak şekilde masaüstüne kaydediniz.
Derse git
excel'de formüller ve formüllerin yapısı

Excel'de Formüller
Formüllerin Yapısı

Excel'i Excel yapan temel özelliklerden biri formüllerdir. Bir başka ifade ile Excel gücünü formüllerden almaktadır ve formüller hesaplamalarda sıklıkla kullanılır. Formüller hesaplamalarda olduğu gibi daima = (eşittir) işareti ile başlar ve eşittirden sonra FORMÜLADI yazılır. Ardından ( (parantez) açılır ve içine formülün uygulanacağı hücreler belirtilir. Ardından ) (parantez) kapatılır ve formül uygulanır. Aylık Çiçek Satışları (Formüller) çalışma kitabını açınız ve masaüstüne kaydediniz. Excel'de formüllerle ilgili tüm özellikler Formüller Sekmesi altında (Formüller şeridi içinde) yer alır. Bu sekmede İşlev Kitaplığı bölmesi altında formüller finansal, mantıksal, metin, tarih, matematik gibi kategoriler altında listelenir. Excel'de formüller fonksiyon (işlev) olarak da bilinir. Bu yüzden bu bölmenin adı İşlev Kitaplığı'dır.
Derse git
topla formülü ve otomatik toplam

Topla Formülü
Otomatik Toplam

Excel'de en sık kullanılan formül TOPLA işlevidir. Aylık Çiçek Satışları (Formüller) çalışma kitabını açınız ve masaüstüne kaydediniz. E3 hücresini seçiniz. Formüller sekmesindeki Matematik ve Trigonometri komutuna tıklayınız. Uzun bir işlev listesi açılacaktır. Buradan TOPLA'ya tıklayınız. Fonksiyon Bağımsız Değişkenleri penceresi açılacak, Excel gül çiçeğine ait aylık satışların toplanacağını belirleyecek ve B3:D3 hücre aralığının toplanacağını otomatik olarak algılayacaktır. Ayrıca toplam sonucunun önizlemesi 450 olacak şekilde kullanıcıya gösterecektir. Formül çubuğunda da toplama işlemine ait işlev =TOPLA(B3:D3) olarak gösterilecektir. Her şey tamamsa Fonksiyon Bağımsız Değişkenleri penceresinde Tamam'a tıklamamız yeterlidir.
Derse git
minimum maksimum ortalama ve bağlı değer say formülleri

Minimum, Maksimum, Ortalama ve Bağlı Değer Say Formülleri

Excel'de en sık kullanılan formüller minimum, maksimum, ortalama ve bağlı değer say formülleridir. Aylık Çiçek Satışları (Topla) çalışma kitabını açınız ve masaüstüne kaydediniz. A9 ve A12 hücre aralıklarına görseldeki gibi "Minimum", "Maksimum", "Ortalama" ve "Say" değerlerini yazınız. Excel'de seçilen hücre aralığının en küçük değerini göstermeye yarayan işlev =MİN( ) formülüdür. Öncelikle B9 hücresini seçiniz ve İşlev Ekle simgesine tıklayınız. Açılan İşlev Ekle penceresinin İşlev ara: alanına "minimum" yazınız ve GİT düğmesine tıklayınız. Çıkan sonuçlardan MİN'i seçiniz ve Tamam'a basınız. Fonksiyon Bağımsız Değişkenleri penceresi açılacak ve varsayılan hücre aralığı B3:B8 olarak seçilecektir. Bizim aradığımız Ocak ayına ait minimum değerler olduğu için hücre aralığını farenizin sol tuşuna basılı olacak şekilde B3:B6 aralığı olarak değiştiriniz ve Tamam'a tıklayınız.
Derse git
satır/sütun ekleme ve gizleme

Satır/Sütun Ekleme ve Gizleme

Bu derste Excel'de satır ve sütun eklemek ya da çıkarmak; satır ve sütunları gizlemek veya göstermek konularına değinilecektir. Ek olarak, satır ve sütunların gruplandırılması anlatılacaktır. İlk olarak yukarıdaki indirme bağlantısı ile Satır/Sütun Ekleme ve Gizleme 01 çalışma kitabını açınız ve masaüstüne kaydediniz. Satır/Sütun Ekleme ve Gizleme 01 çalışma kitabı görseldeki gibi açılacaktır. Diyelim ki ÜrünAdı11'i listemize eklemeyi unuttuk. Bunun için öncelikle 10uncu ve 11inci satırlar arasına yeni bir satır eklemeliyiz. İlk olarak 12nci satırın satır numarasına bir kez tıklıyoruz. 12nci satır seçili hâle gelecektir.
Derse git
satır ve sütun genişlikleri

Satır ve Sütun Genişlikleri

Bu derste Excel'de satır/sütun genişlikleri ve yükseklikleri konuları anlatılacaktır. İlk olarak yukarıdaki indirme bağlantısı ile Satır ve Sütun Genişlikleri 01 çalışma kitabını açınız ve masaüstüne kaydediniz. Satır ve Sütun Genişlikleri 01 çalışma kitabı görseldeki gibi açılacaktır. Görüldüğü gibi sütun genişlikleri çok azdır ve satırlardaki verilerin tamamı okunamaktadır. Sütun genişliğinin az olmasından dolayı fiyat bilgileri otomatik olarak ###### ifadesi ile gösterilecektir. Sütun genişliğini otomatik olarak artırmak için öncelikle genişliğini artırmak istediğimiz sütunları seçiyoruz. Sütunların aralarına geldiğimizde sağa ve sola bakan ok simgeleri olan siyah renkli bir artı simgesi belirecektir. Bu simge belirdikten sonra faremizin sol tuşu ile çift tıklarsak sütun genişlikleri görseldeki gibi otomatik olarak belirlenecektir.
Derse git
hücrelere yorum yazma

Hücrelere Yorum Yazma

Bu derste Excel'de hücrelere yorum yazma, açıklama ekleme ve hücrelerde not alma konuları anlatılacaktır. İlk olarak yukarıdaki indirme bağlantısı ile Hücrelere Yorum Yazma 01 çalışma kitabını açınız ve masaüstüne kaydediniz. Hücrelere Yorum Yazma 01 çalışma kitabı görseldeki gibi açılacaktır. Çoğu zaman Excel çalışma kitabımızı diğer kullanıcılar ile paylaştığımızda açıklama ekleme gereği duyabiliriz. Bu açıklamalar ileride ne yapmamız gerektiği konusunda kendimizin anlaması için de olabilir, diğer kullanıcıları bilgilendirmek amacıyla da olabilir. Bu gibi durumlar için Excel'de açıklama ekleme özelliğini kullanabiliriz.
Derse git
bölmeleri dondurma

Bölmeleri Dondurma

Bu derste Excel'de satır ve sütunları dondurma, satır ve sütunları sabitleme konularına değinilecektir. İlk olarak yukarıdaki indirme bağlantısı ile Bölmeleri Dondurma 01 çalışma kitabını açınız ve masaüstüne kaydediniz. Bölmeleri Dondurma 01 çalışma kitabı görseldeki gibi açılacaktır. Dikkat ederseniz listedeki son satırlara gittiğinizde sütun başlıklarını artık okuyamayacağınızı fark edeceksiniz. Çok fazla sütunun olduğu sayfalarda sütun başlıklarını okumak zaruret olabilir. Ayrıca diğer kullanıcılar ile dosyamızı paylaştığımızda sütun başlıklarını daima göstermek isteyebiliriz. Bu gibi durumlar için Excel'in bölmeleri dondurma özelliğini kullanmalıyız.
Derse git
bul ve değiştir

Bul ve Değiştir

Excel'de veri arama ve değiştirme sık kullanılan iki yöntemdir. İlk olarak yukarıdaki indirme bağlantısı ile Bul ve Değiştir 01 çalışma kitabını açınız ve masaüstüne kaydediniz. Bul ve Değiştir 01 çalışma kitabı görseldeki gibi açılacaktır. Kimi zaman çalışma kitabımızda bir ismi, bir sayıyı ya da tarihi arayabiliriz. Bunun için Excel'in Bul özelliğini kullanıyoruz. Varsayalım ki Erdem GÜNEY adlı çalışanımız geldi ve soyadının yanlış yazıldığını, tam adının Erdem GÜNEŞ olması gerektiğini belirtti. İlk olarak, Erdem GÜNEY adını çalışma sayfamızda bulmalıyız. Bunun için Giriş sekmesinde Düzenleme bölmesinde yer alan Bul ve Seç'e tıklıyoruz. Açılan listeden Bul komutunu seçiyoruz.
Derse git
sıralama ve filtreleme

Sıralama ve Filtreleme

Excel'de verilerin sıralanması ya da filtrelenmesi en sık kullanılan özelliklerden biridir. İlk olarak yukarıdaki indirme bağlantısı ile Sıralama ve Filtreleme çalışma kitabını açınız ve masaüstüne kaydediniz. Sıralama ve Filtreleme çalışma kitabı görseldeki gibi açılacaktır. Kimi zaman listemizdeki verileri alfabetik, nümerik ya da kronolojik olarak sıralamak isteyebiliriz. Bu gibi durumlarda Excel'in sıralama özelliğini kullanabiliriz. Alfabetik sıralama yapmak istersek öncelikle sıralama yapılmasını istediğimiz sütunun ilk hücresini seçiyoruz. Ardından Giriş sekmesinde Düzenleme bölmesinde yer alan Sırala ve Filtre Uygula komutuna bir kez basıyoruz ve açılan listeden A'dan Z'ye Sırala'yı seçiyoruz.
Derse git
taşıma kopyalama ve biçimli yapıştırma

Taşıma Kopyalama
Biçimli Yapıştırma

Hemen her kullanıcı Excel'de en az bir kez taşıma, kopyalama veya yapıştırma işlemlerini yapmıştır. İlk olarak yukarıdaki indirme bağlantısı ile Kopyalama ve Yapıştırma çalışma kitabını açınız ve masaüstüne kaydediniz. Kopyalama ve Yapıştırma çalışma kitabı görseldeki gibi açılacaktır. Excel'de seçili hücreleri kesmek oldukça kolaydır. Kesim için öncelikle kesmek istediğimiz hücreleri seçiyoruz ve Giriş sekmesinde Pano bölmesinde yer alan Kes simgesine tıklıyoruz. Kesme işlemini bu şekilde yapmak yerine çoğu zaman klavyemizdeki CTRL tuşu basılı iken X tuşuna basarız. Diğer bir ifade ile CTRL + X kısayolunu kullanırız.
Derse git
biçim boyacısı ve hücre stilleri

Biçim Boyacısı
Hücre Stilleri

Kimi zaman yazı stili, font büyüklüğü, kalınlığı, hizası ve arkaplan rengi belli olan hücrelerin biçimini diğer hücrelerde kullanmak isteyebiliriz. Bunun her seferinde ilgili hücrelere yazı stili, font büyüklüğü, arkaplan rengi gibi değerler vermektense biçim boyacısını kullanırız. Biçim Boyacısı, Giriş sekmesinde Pano bölmesinde yer almaktadır. Biçimini kopyalamak istediğimiz hücre ya da hücreleri seçtikten sonra bir kez Biçim Boyacısı'na tıklamak ve ardından sürükle-bırak yöntemi ile biçimlendirme yapmak istediğimiz hücreleri seçmek yeterlidir. Böylece seçtiğimiz hücreler biçim boyacısı ile aynı stilde görüntülenecektir. Bir çalışma kitabında sürekli güncelleme yapıyor ve aynı yazı stillerini defalarca kullanıyorsak hücre stillerini kullanabiliriz.
Derse git
koşullu biçimlendirme

Koşullu Biçimlendirme

Excel'de hücre verilerinin karşılaştırılıp yorumlandığı ve görsel olarak kullanıcıya karşılaştırma sonuçlarının özet biçimde gösterildiği hücre biçimlendirme yöntemine koşullu biçimlendirme denir. Nümerik ve tarihsel verilerin büyüklük, küçüklük ölçütlerine, metinsel verilerin ise içeriklerine göre biçimlendirildiği koşullu biçimlendirme kurallarıdır. İlk olarak hücre aralığını F2:F19 olacak şekilde seçiyoruz. Liste başlıklarını seçmiyoruz. Ardından Koşullu Biçimlendirme'ye tıklayıp açılan listeden sırasıyla Hücre Vurgulama Kuralları ve Büyüktür'ü seçiyoruz. Büyük penceresi açılacaktır. Satış tutarları 1500'den büyük olan verileri vurgulamak istersek ilgili alana 1500 yazmalı ve biçim listesinden herhangi bir biçim seçmeliyiz. Excel sonucun önizlemesini anında gösterecek ve satış tutarı 1500 TL'den büyük olan veriler kırmızı olarak listelenecektir.
Derse git
tablolar

Tablolar

Excel'de verilerin düzenli ve görsel olarak daha zengin bir biçimde kullanıcıya sergilendiği listelere tablo denir. Excel'de veri listelerini tabloya dönüştürmek oldukça kolaydır. İlk olarak tablomuzda herhangi bir hücreye tıklıyoruz. Giriş sekmesinde Stiller bölmesinde yer alan Tablo Olarak Biçimlendir'e tıklıyoruz ve açılan listeden bir tablo stili seçiyoruz. Excel bize seçtiğimiz hücre aralığının mı tablo olarak biçimlendirilmesini istediğimizi soracaktır. Tablonun başlıkları da varsa Tablom üst bilgi satırı içeriyor kutucuğunu seçmeli ve ardından Tamam'a tıklamalıyız. Tablo görseldeki gibi oluşturulacaktır.Tabloda herhangi bir hücreyi seçtiğimizde Tasarım sekmesi etkinleşecektir. Bu sekmede tablomuza yeni bir ad verebiliriz. Tablo adları veri çekme ve analizinde önemlidir. Ayrıca programatik bir öneme sahip olduğu için tablo adlarını verirken Türkçe harfler kullanmıyoruz.
Derse git
sayfalar ve özellikleri

Sayfalar ve Özellikleri

Excel'de sayfalar ve sayfa kullanımı temel düzeyde bilinmesi gereken önemli bir konudur. Bir çalışma kitabında sayfalar sayfa başlığı alanında yer alır. Herhangi bir sayfa adının üzerine tıkladığınızda o sayfaya gideriz. Yeni bir sayfa eklemek için öncelikle sayfa adlarının en sağında yer alan artı simgesine tıklamalıyız. Eklenen sayfa görseldeki gibi görüntülenecek ve Excel yeni sayfanın adını otomatik olarak belirleyecektir. Faremizin sol tuşu sayfa adının üzerinde basılı iken sürükle-bırak yöntemi ile sayfanın yerini değiştirebiliriz. Sayfalar arasında gezinmek için sağa ve sola bakan yeşil ok tuşlarını kullanabiliriz.
Derse git
çalışma kitabını ve sayfaları şifreleme

Çalışma Kitabını ve Sayfaları Şifreleme

Excel'de hazırladığımız veriler kritik öneme sahip olabilir ve üçüncü kişilerinin bunları okumasını veya bir başkasına gönderdiğimiz verilerin değiştirilmesini önlemek isteyebiliriz. Bu gibi durumlarda Excel'in koruma ve şifreleme özelliği isteklerimizi sağlayacaktır. Herhangi bir sayfada değişiklik yapılmasını istemiyorsak sayfayı şifreleyebiliriz. Sayfaları korumak için ilk olarak Gözden Geçir sekmesinde Koru bölmesinde yer alan Sayfayı Koru komutuna tıklıyoruz. Sayfayı Koru penceresi açılacaktır. Bu pencerede önce bir şifre belirliyoruz. Ardından listeden izin vereceğimiz değişiklikleri seçiyoruz. İlk iki seçenek varsayılandır ve değişiklik yapılmasını istemiyorsak sadece seçime izin verebiliriz. Seçimlerimizi yaptıktan sonra Tamam'a tıklıyoruz. Parolamızı tekrar yazıp onaylıyoruz.
Derse git
diğer sayfalar ve kitaplardaki verileri kullanma

Diğer Sayfalar ve Kitaplardaki Verileri Kullanma

Excel'de bir başka sayfadaki ya da çalışma kitabındaki hücre verilerini çalışmakta olduğumuz sayfada kullanabiliriz. Diğer sayfadan ya da çalışma kitabından olsun bir başka yerden veri çekerken daima = (eşittir) işareti ile başlıyoruz. İlk olarak A2 hücresini seçiyor ve formül çubuğuna = ifadesini yazıyoruz. Ardından Sayfa2'ye tıklıyoruz. Formül çubuğunda otomatik olarak =Sayfa2! yazacaktır. Sayfa2'deki A2 hücresini seçtiğimizde formül çubuğunda =Sayfa2!A2 ifadesini göreceğiz. Enter'a bastığımızda ...
Derse git
resim ekleme

Resim Ekleme

Excel'de resim (görsel) eklemek oldukça kolay ve basit bir işlemdir. İlk olarak Ekle sekmesinde Çizimler bölmesinde yer alan Resimler komutuna tıklıyoruz ve açılan pencereden daha önce masaüstüne indirdiğimiz orkide.png dosyasını seçip Ekle'ye tıklıyoruz. Orkide resmi görseldeki gibi eklenecektir ve Biçim sekmesi açılacaktır. Resmi B2 hücresine sürükleyip ardından sağ altındaki daire simgesine tıklayıp Shift tuşu basılı iken boyutunu ayarlayabiliriz. Shift tuşu boyutlandırma sırasında resmin ölçeğinin değişmemesini sağlayacaktır. Shift tuşu yardımıyla boyutlandırmamız görseldeki gibi görüntülenecektir.
Derse git
şekiller

Şekiller

Excel'de şekiller kimi zaman verilerimizi açıklamaya yardımcı olmaktadır. Öğrenmesi ve kullanması kolay bir konudur. Şekil eklemek için öncelikle Ekle sekmesinde Çizimler bölmesinde yer alan Şekiller komutuna tıklıyoruz ve açılan listeden herhangi bir şekli seçiyoruz. Fare imleci olarak minik siyah bir artı simgesi belirecektir. Faremizin sol tuşu basılı iken şeklimizi çiziyoruz. Şeklimiz görseldeki gibi gösterilecektir. Şeklimizin içine çift tıklayıp yazı yazabiliriz. Turuncu daire simgesini sürükle-bırak yaparak kenarlarını yumuşatabiliriz.
Derse git
smartart

SmartArt

Excel'de şekillerin daha gelişmiş versiyonu olan SmartArt hiyerarşi, iş akışı, özelleştirilmiş sunum tablosu gibi listelerin kullanıcılara şekiller yardımıyla gösterilmesine yarar. Kullanımı kolaydır. İlk olarak Ekle sekmesinin Çizimler bölmesinde yer alan SmartArt komutuna tıklıyoruz. SmartArt seçim penceresi görseldeki gibi açılacaktır. Menüden İşlem'e tıklıyor ve görseldeki diyagramı seçiyoruz. İçerikleri Metin Bölmesi'ne yazıyor ve SmartArt'ımız görseldeki gibi şekillenecektir.
Derse git
grafikler

Grafikler

Grafikler verilerin daha anlaşılabilir olmasını sağlayan özet ve sunum şekilleridir. Excel'in olmazsa olmaz özelliklerinden biridir ve bu sebeple Excel'de grafik seçenekleri oldukça geniştir. Hücre aralığımızı A2:D6 olarak belirleyip seçtikten sonra Ekle sekmesinde Grafikler bölmesinde yer alan Önerilen Grafikler komutuna tıklıyoruz. Grafik Ekle penceresi açılacak ve Excel seçilen veriye göre bize en uygun grafik türünü seçecektir. Hiçbir şey yapmadan Tamam'a tıklıyoruz. Grafiğimiz görseldeki gibi oluşturulacaktır.
Derse git
çalışma kitabı görünümleri

Çalışma Kitabı Görünümleri

Excel'de bir çalışma kitabını normal, sayfa sonu önizleme ve sayfa düzeni olmak üzere üç farklı seçenek ile görüntüleyebiliriz. Çalışma kitapları normal, sayfa sonu önizleme ve sayfa düzeni olmak üzere üç temel kategori altında görüntülenir. Biz şu ana kadar sadece normal görünümü kullandık. Görünümü değiştirmek için öncelikle Görünüm sekmesinin Çalışma Kitabı Görünümleri bölmesinde yer alan üç komutu kullanıyoruz. Belge yazdırılırken sayfa sonlarının nerede olacağını gösterir. Yazdırma sırasında belgenin sınırlarını belirlemek için kullanılır. Bu görünüm etkinleştirmek için Sayfa Sonu Önizleme komutuna tıklamamız yeterlidir. Her sayfada sayfa adını belirten bir filigran belirecektir. Bu filigran sadece görüntüleme de görülebilir. Yazıcıdan çıktı alırken görünmeyecektir.
Derse git
üst bilgi ve alt bilgi ekleme

Üst Bilgi ve Alt Bilgi Ekleme

Excel'de yazdırma öncesi sayfalarımıza belge adı, sayfa numarası, belge sahibi, belge tarihi gibi bilgi eklemek için üst bilgi ve alt bilgi alanlarını kullanabiliriz. Üst ve alt bilgi eklemek için öncelikle Ekle sekmesinde Metin bölmesinde yer alan Üst ve Alt Bilgi komutuna tıklıyoruz. Tasarım sekmesi etkinleşecek ve çalışma kitabımız görseldeki gibi görüntülenecektir. Normal görünümde iken Görünüm sekmesini açıp Sayfa Düzeni komutuna tıklıyoruz ya da kısayolda sağ alttaki Sayfa Düzeni komutuna tıklıyor ve yeni görünümde üst bilgi alanına bir kez tıklayıp Tasarım sekmesini açıyoruz.
Derse git
çalışma kitabını yazdırma

Çalışma Kitabını Yazdırma

Bu derste Excel'de çalışma kitabını yazdırma, Excel belgelerinin çıktısını alma konusu detaylı olarak anlatılacak ve böylece çıktı alacağınız zaman sayfa düzeninde yaşayayacağınız sorunları en aza indirmiş olacaksınız. Sağ altta bulunan Sayfa Sonu Önizleme simgesine tıkladığımız zaman görünümüz çıktının alınacağı zaman sınırların ne olacağını belirleyen Sayfa Sonu Önizleme olacaktır. Buradan mavi sınır çizgilerini faremizin sol tuşu basılı iken sürükle-bırak yöntemi ile değiştirebiliriz. Bu şekilde bir sayfada kaç satır ve sütunun yazdırılacağını belirleyebiliriz. Yazdırma ayarlarını açmak için öncelikle Dosya sekmesine tıklıyoruz.
Derse git
şablonlar

Şablonlar

Bu derste Excel'de hazır şablon kullanımı konusunu ve nasıl şablon dosyaları oluşturabileceğinizi öğreneceksiniz. Excel oldukça büyük bir hazır şablon kütüphanesine sahiptir. İlk olarak Dosya sekmesine tıklıyoruz. Menüden Yeni'ye tıkladığınızda hazır şablonların bir kısmını içerik alanında görebiliriz. Spesifik bir şablon aramak için arama alanını kullanabiliriz. Ya da ilgimizi çeken bir kategoriye tıklayabiliriz. Sağ tarafta ilgili kategoriye ait gruplandırmalar yer alacaktır. Sol tarafta ise şablonlar listelenecektir. Buradan denemek istediğimiz bir şablonu seçelim.
Derse git
genel tekrar

Genel Tekrar

Bu derste tüm temel düzey derslerinin tekrarı yapılacaktır. Daha önce ara tekrarda olduğu gibi uygulamalı bir ders olacaktır. Uygulama 01 - Boş bir çalışma kitabı açınız ve Hızlı Erişim Araç Çubuğu'nu şeridin altında gösteriniz. Uygulama 02 - Aylık Çiçek Satışları (Genel Tekrar) çalışma kitabını açınız ve sarı alanları formül yardımıyla doldurunuz. Uygulama 03 - Satır Sütun Gizleme (Genel Tekrar) çalışma kitabını açınız. C ve D sütunlarını gizleyiniz. 7 ve 10uncu satırlar arasını gösteriniz. Uygulama 04 - Hücrelere Yorum Yazma (Genel Tekrar) çalışma kitabını açınız. Sarı alanlara yorum yazınız ve yazılan yorumların her zaman gösterilecek şekilde ayarlayınız.
Derse git
Orta Düzey Derslerine geçmek için tıklayınız.