İşletme faaliyetleri dışında elde edilen gelir ve kârlar için kullanılır.
Gelir hesapları olduğu için açılış kayıtları daima alacak taraflıdır.
hesaplarını içinde barındırır.
Önceki dönemlerden elde edilen gelir ve kârların kaydı için kullanılır.
Örnek: Kiraya verilen işyerinin geçmiş döneme ait 1,200 TL tutarında aylık kirası nakit olarak tahsil edilmiştir. Muhasebe kaydını yapınız.
Kira geliri önceki döneme ait olduğu için 671 ÖNCEKİ DÖNEM GELİR ve KÂRLARI hesabının alacağında gösterilir.
İşletmenin ana faaliyet konusu dışında ve/veya arızî olarak elde edilen gelirlerin kaydı için kullanılır.
Olağandışı gelir ve kârlar, ticarî olmayan sebeplerle elde edilen gelirlerdir.
Örnek: İşletme, 400,000 TL maliyetle kayıt altına aldığı ve üretimde kullandığı makinesini, birikmiş amortismanı 120,000 TL tutarı ile birlikte 300,000 TL'ye on dört ay vadeli senet karşılığı satmıştır. Muhasebe kaydını yapınız. (KDV dikkate alınmayacaktır.)
Satış uzun vadeli senet karşılığı yapıldığı için 221 ALACAK SENETLERİ hesabı borçlandırılır. Üretim makinesi elden çıkarıldığı için 253 TESİS, MAKİNE ve CİHAZLAR alacaklandırılır. Makinenin birikmiş amortismanı borçlandırılarak bu işlem için kapatılır. Aradaki fark üretim makinesinin satımından elde edilen faaliyet dışı gelirdir ve 679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR hesabının alacağında gösterilir.
İşletme, üretim makineleri satan bir firma olmadığı için faaliyet alanı dışında bir gelir elde etmiştir. Bu sebeple 649 DİĞER OLAĞAN GELİR ve KÂRLAR hesabı yerine 679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR hesabı kullanılmıştır.
Pekiştirme: 67 nolu hesap grubuna ait hesapları, hesap kodları ile beraber sırasıyla yazınız.
67 OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR