Ticarî ilişkiler sonucu meydana gelen gider ve zararların takibi için kullanılır.
Gider hesapları olduğu için açılış kayıtları daima borç taraflıdır.
hesaplarını içinde barındırır.
Satış sonucu anlaşmalı olan şirkete verilen komisyon tutarları için kullanılır.
Örnek: İşletme adına satış yapan Deniz Ltd. şirketine, satış karşılığı olarak 6,000 TL komisyon ve KDV tutarı nakit olarak verilmiştir. Muhasebe kaydını yapınız. (KDV %18)
Anlaşmalı şirkete verilen komisyon tutarı 653 KOMİSYON GİDERLERİ hesabının borcunda gider olarak gösterilir. KDV'yi işletme yüklendiği için 191 İNDİRİLECEK KDV hesabı borçlandırılır. Komisyon ve komisyonun KDV tutarı nakit olarak ödendiği için de 100 KASA hesabı alacaklandırılır.
Şüpheli hâle gelen alacaklar ve değer düşüklüğüne uğrayan mallar için ayrılan her türlü karşılığın gideri için kullanılır.
Örnek: İşletme, 2,100 TL tutarındaki müşteri çekinin tamamı için şüpheli hâle gelmesinden dolayı karşılık ayırmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
129 ŞÜPHELİ TİCARÎ ALACAKLAR KARŞILIĞI (-) hesabı alacaklandırılarak karşılık ayrılır. Karşılığın gideri ise 654 KARŞILIK GİDERLERİ hesabının borcuna kaydedilir.
Her türlü menkul kıymet satışı sonucu meydana gelen zararın takibi sonucu kullanılır.
Örnek: İşletme, 80,000 TL karşılığında satın aldığı hisse senetlerini 78,000 TL'ye banka aracılığı ile satmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
80,000 TL'ye alınan hisse senetleri 78,000 TL'ye satıldığı için oluşan 2,000 TL'lik zarar 655 MENKUL KIYMET SATIŞ ZARARLARI hesabının borcunda gösterilir.
Döviz değerlemesi sonucu meydana gelen her türlü zararın takibi için kullanılır.
Örnek: İşletme 1$ = 2.60 TL'den satın aldığı 2,000 doları 1$ = 2.40 TL kurundan satmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
İşletme satıştan (2.40 - 2.60) x 2,000$ = -400 TL zarar etmiştir. Satış zararı 656 KAMBİYO ZARARLARI hesabının borcunda gösterilir.
Her türlü reeskont giderinin takibi için kullanılır.
Örnek: İşletme, yeni yılın ilk günü kısa vadeli borç senetleri için bir önceki dönemden hesapladığı 4,900 TL reeskontu kapatmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
Borç senetleri reeskontu dönem sonuna kadar kapatıldığı için 322 BORÇ SENETLERİ REESKONTU (-) hesabı alacaklandılır. Reeskont tutarı ise 657 REESKONT FAİZ GİDERLERİ hesabının borcunda gider olarak gösterilir.
Örnek: Dönem sonunda kısa vadeli alacak senetleri için 2,700 TL reeskont hesaplanmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
Dönem sonunda alacak senetleri için hesaplanan reeskont tutarı 122 ALACAK SENETLERİ REESKONTU (-) hesabının alacağına kaydedilir. Reeskont gideri ise 657 REESKONT FAİZ GİDERLERİ (-) hesabının borcunda gösterilir.
Bilgi yok.
653 ~ 658 nolu hesapların konusu olmayan ve ticarî ilişkiler sonucu meydana gelen tüm gider ve zararlar için kullanılır.
Örnek: Nakde sıkışan işletme, 14,000 TL tutarındaki malı nakit olarak 11,000 TL'ye satmıştır. Muhasebe kaydını yapınız. (KDV dikkate alınmayacaktır.)
Satışın zararı 659 DİĞER OLAĞAN GİDER ve ZARARLAR hesabının borcunda gösterilir.
Pekiştirme: 65 nolu hesap grubuna ait hesapları, hesap kodları ile beraber sırasıyla yazınız.
65 DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GİDER ve ZARARLAR