İşletmenin dönem içinde yaptığı brüt satışları gösterir.
Bu hesap grubundaki hesapların açılış kaydı daima alacak taraflıdır.
hesaplarını içinde barındırır.
İşletmenin ülke içinde yaptığı satışların brüt tutarını gösterir.
Örnek: İşletme, nakit olarak 3,000 TL tutarında mal satmıştır. Muhasebe kaydını yapınız. (KDV %18)
Satılan malların tutarı 600 YURTİÇİ SATIŞLAR hesabında gösterilir. Satışın KDV'si müşteriye yüklendiği için 391 HESAPLANAN KDV hesabı alacaklandırılır. Satış tutarı nakit olarak tahsil edildiği için de 100 KASA hesabı borçlandırılır.
Yurtdışına yapılan satışların (ihracatın) brüt satış tutarını gösterir.
Açılış kaydı daima alacak taraflıdır.
Örnek: İşletme, banka aracılığı ile 140,000 TL tutarında malı yurtdışındaki müşterisine ihraç etmiştir. Muhasebe kaydını yapınız. (KDV %10)
Yurtdışına satış yapıldığı için 601 YURTDIŞI SATIŞLAR hesabı alacaklandırılır. Satışın KDV'si müşteriye yüklendiği için 391 HESAPLANAN KDV hesabı alacaklandırılır. Satış tutarı banka aracılığı ile tahsil edildiği için de 102 BANKALAR hesabı borçlandırılır.
Devlet tarafından verilen sübvansiyonlar ve satıştaki vade farkları bu hesapta izlenir.
Örnek: İhracat yapmakta olan işletmeye devlet tarafından 12,000 TL tutarında destekleme alımı yapılacağı açıklanmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
Kamu otoriteleri tarafından yapılacak destekleme alımının geliri 602 DİĞER GELİRLER hesabında izlenir. Devletten olan alacak ise 127 DİĞER TİCARÎ ALACAKLAR hesabının borcunda takip edilir.
Örnek: İşletme, veresiye olarak 40,000 TL'lik malı 6 ay vadeli olarak 45,000 TL'ye satmıştır. Vade farkları diğer gelirlerde izlenmektedir. Muhasebe kaydını yapınız. (KDV dikkate alınmayacaktır.)
Satışın vade farkı 642 FAİZ GELİRLERİ hesabı yerine 602 DİĞER GELİRLER hesabında izlenir.
Pekiştirme: 60 nolu hesap grubuna ait hesapları, hesap kodları ile beraber sırasıyla yazınız.
60 BRÜT SATIŞLAR