Öz sermayeyi kârın dışında artıran unsurlar için kullanılır.
hesaplarını içinde barındırır.
İhraç edilen hisse senetlerinin satış değerinin, defter değerinden büyük olması durumunda kullanılır.
Örnek (1/2): İşletme, birim fiyatı 10 TL'den 200,000 adet hisse senedi ihraç etme kararı almıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
Hisse senedi ihraç kararı alındığında aynı zamanda bir sermaye taahhüdünde bulunulmuştur. Bu sebeple 501 ÖDENMEMİŞ SERMAYE (-) borçlandırılır ve 500 SERMAYE hesabı alacaklandırılır.
Örnek (2/2): İşletme, hisse senetlerini tanesi 12 TL'den banka aracılığı ile ihraç etmiştir. İhraç gelirlerinin tamamı sermayeye eklenmiştir. Muhasebe kaydını yapınız.
200,000 adet hisse senedi 12 TL'den satıldığı için banka hesabına 2,400,000 TL nakit girişi olur. 501 ÖDENMEMİŞ SERMAYE (-) alacaklandırılarak sermaye taahhüdü yerine getirilir. Aradaki fark 520 HİSSE SENEDİ İHRAÇ PRİMLERİ hesabında gösterilir.
Satıştan elde edilen tüm gelir sermayeye eklendiği için 520 HİSSE SENEDİ İHRAÇ PRİMLERİ hesabı borçlandırılarak 500 SERMAYE hesabına eklenir.
Hisse senedi taahhüdünü yerine getirmeyen kişilerin hisse senetlerinin değerinin üstünde satılması hâlinde kullanılır.
Örnek: Daha önce 500,000 TL değerinde hisse senedi alacağı taahhüdünde bulunan Deniz KAYA, taahhüdünü yerine getirmemiş ve hisse senetleri banka aracılığı ile 600,000 TL'ye başka bir kişiye satılmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
Sermaye taahhüdü yerine getirmese dâhi hisse senetleri satıldığı için 501 ÖDENMEMİŞ SERMAYE (-) hesabı alacaklandırılır. Satış tutarı banka aracılığı ile tahsil edilir. Aradaki fark 521 HİSSE SENEDİ İPTAL KÂRLARI hesabında gösterilir.
Bilgi yok.
Bilgi yok.
Bilgi yok.
Bilgi yok.
Pekiştirme: 52 SERMAYE YEDEKLERİ hesap grubuna ait hesapları, hesap kodları ile beraber sırasıyla yazınız.
52 SERMAYE YEDEKLERİ