7/B seçeneğini kullanan işletmelerin maliyet giderlerinin izlendiği hesap grubudur.
Açılış kayıtları daima borç taraflıdır.
hesaplarını içinde barındırır.
Üretimde kullanılan hammadde giderlerinin izlendiği hesaptır.
Örnek: 7/B seçeneğini kullanan ve üretim yapmakta olan işletme 25,000 TL tutarındaki hammaddeyi üretime sevk etmiştir. Muhasebe kaydını yapınız.
İşletme 7/B seçeneğini kullandığı için hammadde giderleri 790 İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ hesabının borcunda izlenir.
Üretimde çalışan işçiler için ödenen ücret ve yapılan giderlerin takibi için kullanılır.
Örnek: 7/B seçeneğini kullanan işletme, fabrikada çalışan işçiler için 28,000 TL ücret ödemesini nakit olarak yapmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
Üretimde çalışan işçilere yapılan ücret ödemesi 791 İŞÇİ ÜCRET ve GİDERLERİ hesabının borcunda gösterilir.
Yönetimde çalışan personel için yapılan giderlerin takibi için kullanılır.
Örnek: 7/B seçeneğini kullanan işletme, muhasebe personeli için 4,500 TL ücret ödemesini banka aracılığı ile yapmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
Personel yönetim hizmetlerinde çalıştığı için personele ödenen maaş 792 MEMUR ÜCRET ve GİDERLERİ hesabının borcunda gösterilir.
İşletmenin haricen tedarik ettiği her türlü unsur için yapılan giderlerin takibi için kullanılır.
Örnek: 7/B seçeneğini kullanan ve üretim yapmakta olan işletme, fabrikasının 13,400 TL elektrik faturasını nakit olarak ödemiştir. Muhasebe kaydını yapınız.
Elektrik kullanımı dışarıdan sağlandığı için elektrik faturası 793 DIŞARIDAN SAĞLANAN FAYDA ve HİZMETLER hesabının borcunda gider olarak gösterilir.
79 hesap grubundaki diğer hesapların konusu olmayan pazarlama, satış, dağıtım, genel yönetim gibi her türlü giderin kaydı için kullanılır.
Örnek: 7/B seçeneğini kullanan işletme, satış işlerinde kullandığı işyeri için 3,900 TL kira ödemesini peşin olarak yapmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
Yapılan kira ödemesi 794 ÇEŞİTLİ GİDERLER hesabının borcuna kaydedilir.
Vergi ve benzeri her türlü giderin takibi için kullanılır.
Her türlü amortisman kaydının gideri için kullanılır.
Örnek: 7/B seçeneğini kullanan işletme, üretimde kullandığı makineleri için dönem sonunda 41,500 TL amortisman hesaplamıştır. Dönem sonu kaydını yapınız.
Amortisman kaydı 796 AMORTİSMAN ve TÜKENME PAYLARI hesabının borcunda gider olarak gösterilir.
Faiz ve benzeri giderlerin izlendiği hesaptır.
Örnek: 7/B seçeneğini kullanan işletme, kısa vadeli banka kredisinin 460 TL'lik faizini banka aracılığı ile ödemiştir. Muhasebe kaydını yapınız.
Faiz gideri 797 FİNANSMAN GİDERLERİ hesabının borcuna kaydedilir.
7/B seçeneğini kullanan işletmeler dönem sonlarında 79 GİDER ÇEŞİTLERİ hesap grubunda biriken tutarları gelir tablosu hesaplarına aktarmak için bu hesabı kullanır.
aktarılır.
Örnek: 7/B seçeneğini kullanan işletmenin memur ücret ve giderleri hesabının borç kalanı 321,000 TL'dir. Dönem sonu muhasebe kaydını yapınız.
Bilanço gününde 792 MEMUR ÜCRET ve GİDERLERİ hesabında biriken tutar 798 GİDER ÇEŞİTLERİ YANSITMA HESABI yoluyla 632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır.
Üretim sırasında yapılan her türlü maliyetin kaydı için kullanılır. 730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ hesabı gibi çalışır.
Örnek: 7/B seçeneğini kullanan işletme 6,000 TL tutarındaki direkt hammadde, 14,000 TL tutarında ise endirekt hammadde gideri yapmıştır. Muhasebe kaydını yapınız.
Direkt hammadde gideri 790 İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ hesabında, endirekt hammadde gideri ise 799 ÜRETİM MALİYET HESABI'nda gider olarak gösterilir.
Direkt "doğrudan", endirekt "doğrudan olmayan" demektir.
Pekiştirme: 79 nolu hesap grubuna ait hesapları, hesap kodları ile beraber sırasıyla yazınız.
79 GİDER ÇEŞİTLERİ