Maliyet Hesapları

Ticarî veya üretim yapan işletmelerin maliyetlerinin izlendiği hesaplardır.

7/A ve 7/B olmak üzere iki türlü maliyet hesaplama seçeneği vardır. İşletmelerin 7/A veya 7/B seçeneklerinden herhangi birini kullanmaları aktif toplamı veya net satışlarının belirli sınırları aşmasına bağlıdır. Örneğin; 2013 yılı için 2012 aktif toplamı 1.9 milyon TL'yi aşan veya net satışlar toplamı 3.9 milyon TL'yi aşan işletmeler 7/A seçeneğini kullanmak zorundadır. Bu sınırların altında kalan işletmeler ister 7/A isterse 7/B seçeneğini kullanabilirler. 7/A seçeneğini tercih eden işletmeler dönem boyunca 70 ~ 78 nolu maliyet hesap gruplarını ve bunlara bağlı hesapları kullanırlar. 7/B seçeneğini seçen işletmeler ise sadece 79 nolu maliyet hesap grubunu kullanırlar.

Reklam engelleyicilerini bu site için devre dışı bırakarak reklamlara tıklayan ve bütçeme küçük de olsa bir katkıda bulunan herkese en içten teşekkürlerimi iletirim. Umarım hayat dilediğiniz gibi olur.
Saygı ve Sevgilerimle

Maliyet hesapların açılış kaydı daima borç taraflıdır.

olmak üzere on farklı grup yer alır.

İpucu

Aktif toplamı, bilançonun aktif tarafının toplanması ile bulunur. Net satışlar ise gelir tablosu hesap gruplarınından 60 BRÜT SATIŞLAR'dan 61 SATIŞ İNDİRİMLERİ'nin çıkarılması sonucu kalan değerdir.


7/A

70 MALİYET MUHASEBESİ BAĞLANTI HESAPLARI
71 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ
72 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ
73 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ
74 HİZMET ÜRETİM MALİYETİ
75 ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME GİDERLERİ
76 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ
77 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ
78 FİNANSMAN GİDERLERİ

7/B

79 GİDER ÇEŞİTLERİ

İpucu

Maliyet hesapları düzeltme kayıtları olmadıkları sürece dönem içerisinde daima borç taraflı çalışırlar. Dönem sonunda birçok maliyet hesabı yansıtma hesapları yoluyla gelir tablosu hesaplarına aktarılırlar. Sadece bu bilgiye dayanarak birçok soruyu rahatlıkla çözebilirsiniz.



<<< Bir önceki ders
Bir sonraki ders >>>