çaykur çayları arasındaki farklar
30.09.2014

Çaykur Çayları Arasındaki Farklar

Piyasada Altınbaş, Tiryaki, Kamelya gibi çeşitli Çaykur çayları mevcuttur. Peki bunlar arasındaki farklar nelerdir? Bu makalemde Çaykur ürünlerinin aralarındaki farkları sizlere anlatacağım.

Çaylar genel olarak iki türdür. Siyah ve yeşil çay. Yeşil çay, hasattan sonra yapraklar okside olmadan buhara tabi tutularak üretilir. Siyah çay ise hasattan sonra yaprakların hava ile oksitlenmeye bırakılarak siyah rengini alması ile üretilir. Aşağıda ülkemizin en kaliteli devlet markalarından biri olan Çaykur'un siyah çay ürünlerini inceleyeceğiz.

Çaykur kalitesi gereği sadece birinci ve ikinci sınıf çaylar üretmektedir. Birinci sınıf çay, hasat zamanı ilk alınan yapraklardan oluşur. İkinci sınıf çay, ilk hasattan sonra kalan yapraklardan elde edilir. Üçüncü sınıf çay ise sona kalan yapraklardan ve çer çöpten elde edilir. Berk Çay gibi markalar bu son sınıfa tabidir.

Altınbaş Çayı

Altınbaş çayı

Çaykur'un en kaliteli çayıdır. Adını hasat zamanı çay bitkisinin en üstündeki ilk iki yapraktan alır. Altınbaşta sadece bu iki yaprak kullanılır. Çayın en kaliteli yaprakları en üstteki iki yaprağıdır. İçimi hafif ve hoştur. Tüm Çaykur çayları içerisinde renginin en iyi kırmızıya çalması ile bilinen bir çaydır.

Fiyatı diğer ürünlere göre yaklaşık yüzde elli oranında daha pahalıdır.

Birinci sınıf bir çaydır.

Rize Turist Çayı

Rize Turist çayı

Çaykur'un en kaliteli ikinci çayıdır. Çok fazla satılmaz. Bu çay yerine genellikle Tiryaki tercih edilir. Tok bir içimi vardır. Kokusu oldukça hoştur. Çaykur'un en eski çaylarından biridir. Bu yüzden Çaykur denilince akla ilk gelen çaylardan biridir. Marka ile özdeşleşmiştir.

Birinci sınıf bir çaydır.

Tiryaki Çayı

Tiryaki çayı

Çaykur'un en kaliteli üçüncü çayıdır. Ülkemizde en çok bu çay satılır. Oldukça hoş ve yumuşak bir içimi vardır.

Birinci sınıf bir çaydır.

Kamelya Çayı

Kamelya çayı

Çaykur'un Tiryaki ve Rize Turist çayından sonra en çok satan üçüncü çayıdır. Yumuşak içimlidir. Kahvaltılarda içilmesi tavsiye edilir.

İkinci sınıf bir çaydır.

Filiz Çayı

Filiz çayı

Çaykur'un efsane olarak tabir edilen çaylarından biridir. Çok fazla tüketilmez. Buna rağmen aşırı derecede tutkunu vardır. Hatta bazı iddialara göre Altınbaştan bile daha keyifli bir içimi vardır.

İkinci sınıf bir çaydır.

Çay Çiçeği Çayı

Çay Çiçeği çayı

Adının aksine çay çiçeğinden yapılmamaktadır. Sadece bir pazarlama stratejisidir. Parlak renkli demi ve kendine özgü aroması vardır. İki yemek kaşığına bir tatlı kaşığı Tomurcuk çayı harmanlanarak içilmesi tavsiye edilir.

İkinci sınıf bir çaydır.

Tomurcuk Çayı

Tomurcuk çayı

Çaykur'un 125 gramlık teneke kutular içinde tüketime sunduğu bergamot aromalı özel bir çayıdır. Bu çayın 500 ya da 2000 gramlık ambalajlar yerine 125 gram gibi küçük bir gramaj ile satılmasının sebebi tadının oldukça ağır olmasıdır. Bu yüzden tek başına içilmesi tavsiye edilmez. 2 yemek kaşığı Çaykur çaylarından biri ile bir tatlı kaşığı Tomurcuk çayının harmanlanması tavsiye edilir. Özel sınıf bir çaydır.

Çaykur'un poşet çayları da mevcuttur. Bunlar içerisinde en kalitelisi ve içimi en güzel olan "Altın Süzen Poşet" çaydır. Bununla birlikte 42 Nolu Tirebolu Çayı, Anadolu Filiz Çayı, Trabzon Uzungöl Çayı ve Diyarbakır Çayı gibi özel ürünleri de vardır. Bu çaylar her markette bulunmadığı için bu makalemde değinmedim. Buna rağmen aralarından 42 Nolu Tirebolu Çayının Türkiye'nin en iyi çayı olduğu yönünde duyumlar aldım. Haberiniz olsun.

Son olarak belirteyim ki, çayları tek tür tüketmek yerine harmanlayarak da tüketebilirsiniz. Örneğin; üç ölçek Tiryaki çayını, bir ölçek Rize Turist çayını ve bir ölçek de Altınbaş çayını harmanlayarak içmenizi öneririm. Dilerseniz Tomurcuk çayı ile de çaya bergamot aroması verebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun.

comments powered by Disqus