Python'da Değişkenler

Veri değerlerinin kaydedildiği ve saklandığı veri yapılarına değişken (variable) denir. Python nesne tabanlı (object-oriented) bir dil olduğu için hemen her türlü veri değişkenler yardımıyla saklanabilir.

python değişkenler

Şimdi Visual Studio Code'u açalım ve Explorer > New Untitled File yolu ile yeni bir dosya oluşturalım.

Eğer bu kısmı yapamadıysanız CTRL + N kısayolunu kullanabilirsiniz.

python değişkenler

Açılan sayfada Select a Language'a tıklayalım.

python değişkenler

Açılan listenin arama alanına Python yazabilirsiniz ya da listeden Python'u seçebilirsiniz.

python değişkenler

Bu şekilde bir Python dosyası (.py uzantılı dosya) oluşturmuş olduk. Fakat henüz kaydetmedik.

python değişkenler

Menüden File > Save yolunu izleyerek ya da en kısa şekilde CTRL + S klavye kısayolu ile dosyayı Degiskenler adıyla masaüstüne kaydediyoruz. Kayıttan sonra dosya adımız görseldeki gibi görüntülenecektir.

python değişkenler

Dilerseniz Explorer düğmesine tıklayabilir ve Explorer alanını gizleyebilirsiniz.

Artık kod yazmaya hazırız.

python değişkenler

Python'da değişken tanımlaması yapması son derece basittir. Örneğin a adlı bir değişken tanımladık ve eşittir operatörü ile Deneme kelimesini a değişkenine tanımladık. Yazdığımız değer metinsel bir ifade olduğu için tırnak işareti (") kullandık. Tırnak işareti yerine tek tırnak (') da kullanabilirsiniz.

python değişkenler

Eğer bu değişkeni ekrana yazdırmak istersek print() fonksiyonu içerisine tanımladığımız a değişkeninin adını yazmamız yeterlidir. Run Code düğmesine tıkladığımızda ya da klavyemizden CTRL + ALT + N kısayolu kullandığımızda değişkenimizi Output (Çıktı) alanında yazdırabiliriz.


Farklı Değerler Alan Değişkenler

Değişkenler sadece metinsel (string) değerler almaz. Sayısal değerler de alabilir.

Yukarıdaki örnekte 3 farklı değişken tanımladık. İlki metinsel değer alan a değişkeni. İkincisi tamsayı değeri alan b değişkeni. Sonuncusu ise ondalıklı değer alan c değişkeni. Ondalıklı sayılarda virgül (,) yerine daima nokta (.) işaretini kullanmalıyız.


Değişken Adı Tanımlamaları

Değişken adları _ (alt çizgi, underscore) dışında sayı (0123...) ve özel karakterler (?!$#...) ile başlamazlar. Türkçe ya da İngilizce dışında başka bir dilde karakter içeremezler. Sayılar ilk harf dışında istenilen yerde kullanılabilir. Değişken adlarının içinde eksi (-) işareti ve boşluk ( ) karakteri bulunmaz. Eksi işareti yerine _ (alt çizgi) kullanılmalıdır.

Yukarıda hatalı ve doğru değişken adı tanımlamaları listelenmiştir.


Çok Kelimeli Değişken Adları

Birden çok sözcükten oluşan değişken adları farklı metodlarla belirlenebilir.

Camel Case tanımlamada ilk kelime dışında diğer kelimelerin ilk harfleri büyük harfle yazılır. Pascal Case'de tüm kelimelerin ilk harfleri büyük yazılır. Snake Case tanımlamalarda tüm kelimeler küçük harfle yazılırken kelimeler arasına _ (alt çizgi) konulur. Birçok Python geliştiricisi snake case kullanımını tercih ettiği için biz de ilerleyen aşamalarda sadece snake case ile değişken adı tanımlamaları yapacağız.


Değişken Adlarında Büyük - Küçük Harf Duyarlılığı

python değişkenler

Python büyük - küçük harf duyarlılığı (case sensitivity) olan bir dildir. Bu yüzden değişken adlarının büyük ya da küçük harf olması değişkenin de farklı olmasına sebep olacaktır. Özel durumlar dışında değişken adlarımızı hiçbir şekilde büyük harfle tanımlamamalıyız.

Yukarıdaki örnekte değişken adları aynı olmasına rağmen büyük - küçük harf farklılığından dolayı değerleri de farklı olacaktır.


print() Fonksiyonu

Daha önce de gördüğümüz gibi tanımladığımız değişkenlere ait değerleri Output (Çıktı) ya da Run alanlarında yazdırmak için print() fonksiyonunu kullanmalıyız. Çıktı değerlerini yazdırmak için parantez içindeki alana değişken (variable) adını yazmamız yeterlidir.


Değişken Tanımlamalarının İşleyişi

python değişkenler

Değişken tanımlamaları sağdan sola doğru gerçekleşmektedir. Değişken adı yazıldıktan sonra daima = (eşittir) operatörü yazılır. Eşittir operatöründen sonra yazılan değer ilgili değişkene tanımlanır.

Evet, bu bölümlük bu kadar. Bir sonraki bölümde Python'da veri tipleri konusuna değineceğiz.

<<< Önceki Konu
Sonraki Konu >>>