Sadece Python için değil yeni bir dil, yeni bir yazılım öğrenirken not almak hem öğrenim seviyemizi artıracak hem de ileride karşılacağımız sorunları daha önce aldığınız notlar ile çözmenizi kolaylaştıracaktır. Bu konuda Python'da not almanın önemine ve not almak için kullanabileceğimiz popüler uygulamalara değineceğiz.
2016 yılında kullanıma sunulan Notion, yazılımcıların en çok tercih ettiği not alma uygulamasıdır. Henüz yeni sayılabilecek bu uygulama ile not almanın yanında dilerseniz bir web sitesi tarzı uygulama da geliştirebilir ve yayınlayabilirsiniz. Öğrenmesi başlangıç aşamasında biraz zor olsa da nasıl kullanıldığını tam anlamıyla öğrendiğiniz takdirde bırakmak istemeyeceğiniz bir not uygulaması olacaktır. Üyelik için Google ve Apple hesaplarından birini kullanmanız yeterlidir. Dilerseniz mail hesabınız ile de üye olabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir ve yeni güncellemeler ile birlikte daha da güçlenmektedir. Uygulamayı web tarayıcınızda kullanabileceğiniz gibi masaüstü ve mobil uygulamalar üzerinden de kullanabilirsiniz.
2000 yılında sadece not alma üzerine geliştirilen Evernote, en eski not alma uygulamalarından biri olmasına rağmen son güncellemeler ile birlikte kullanıcıların birçok tepkisi ile karşılaşmış, uygulamanın yavaşladığına dair yorumlar yapılmıştır. Buna rağmen hâlâ ciddi derecede kullanıcısı bulunan Evernote birçokları tarafından kullanılmaya devam etmektedir. Google ya da Apple hesaplarınızdan biri ile kayıt olabileceğiniz gibi mail ile de kayıt olabilirsiniz. Özelliklerini tam anlamıyla kullanabilmek için aylık/yıllık ücret isteyen Evernote eski popülerliğini kaybetse de günümüzde hâlâ tercih edilen not alma uygulamalarından biridir. Uygulamayı web tarayıcınızda kullanabileceğiniz gibi masaüstü ve mobil uygulamalar üzerinden de kullanabilirsiniz.
Evernote Ekşi Sözlük Yorumları
Microsoft tarafından 2003 yılında kullanıma sunulsa da 2013 yılında tam anlamıyla bugünkü hâlini almıştır. Bugün Microsoft 365 ofis paketi ile ücretsiz gelen OneNote birçokları tarafından en başarılı not alma uygulamalarından biridir. Tablet ve mobil telefon kullanımları için kalemle not almaya da izin veren OneNote, masaüstü ve mobil platformlar üzerinden de kullanılabilmektedir. Uygulamanın en büyük dezavantajı üyelik için Microsoft hesabını zorunlu tutmasıdır.
Henüz çok yeni olan ve 2020 yılında pandemi döneminde geliştirilen Obsidian, en iyi not alma uygulamalarından biridir. Zettelkasten not alma yöntemini ön plâna çıkaran Obsidian ile birbiriyle bağlantılı notlar alabilir, grafik görünümü ile notlar arasındaki bağlantıları görebilirsiniz. .md (markdown) dosya formatını kullanan bu yeni uygulama birçokları tarafından Notion'dan bile daha iyi bir not alma uygulamasıdır. Kullanımı başta çok az zorlasa da son derece basittir. Uygulamanın masaüstü ve mobil sürümleri bulunmaktadır. Fakat sync (senkronizasyon) özelliği için aylık 8, yazdığınız notları paylaşmak için de 16 dolar istemektedir. Buna rağmen DropSync ve FolderSync mobil uygulamaları ile notlarınızı ücretsiz olarak Google Drive, OneDrive ya da Dropbox bulutlarına kaydedebilir, istediğiniz platformda kullanabilirsiniz.
Obsidian Ekşi Sözlük Yorumları
Obsidian Eğitim Videoları
Obsidian: Ömürlük Not Alma Uygulaması (Bölüm 1/2)
Obsidian: Ömürlük Not Alma Uygulaması (Bölüm 2/2)
Python öğrenirken kodlar konusunda bize yardımcı olan A4 kâğıdı boyutunda olup çıktısı alınabilen kod belgelerine cheat sheet denir. Kodların nasıl yazılması gerektiğini ilgili yardım sayfalarına gitmeden ve notlara bakmadan gösteren cheat sheet'ler başlangıç aşamasında oldukça faydalı belgelerdir.
Python Crash Course Cheat Sheet
Cheatography Python Cheat Sheets
Tüm not alma uygulamaları içerisinde özellikle yazılım konusunda Notion en iyisi. Fakat Notion'ı kullanması başlarda zor gelebilir. Şahsen Obsidian uygulamasını kullanıyorum ve en kullanıcı dostu uygulama olarak görüyorum. Zettelkasten özelliği görülmeye değer. Buna rağmen örnek verdiğim 4 not alma uygulamasını bir hafta boyunca kullanıp hoşunuza giden uygulama ile yola devam etmenizi öneririm.
Bir sonraki bölümde artık Python'u tam anlamıyla öğrenmeye başlayacağız. Python'da Değişkenler konusu ile ilk kodlarımızı yazacağız.