massive attack butterfly caught
15.03.2015

Butterfly Caught Şarkısının Anlamı

Bu makalemde trip-hop müzik türünün kurucusu Massive Attack grubunun en karanlık parçası olan Butterfly Caught şarkısının anlamını ve şarkının kimin ya da ne için yazıldığını analiz etmeye çalışacağım. Şarkıyı henüz dinlemediyseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.


Butterfly Caught Şarkı Sözleri

weightless falls honeysuckle
strangers (strange this)
lights from pages
paper thin thing

protected by the naked eye
pearly sunrise

nearly worn
kneeling like a supplicant

darkened skin
afraid to see
radiate
open lips
keep smiling for me

weightless cool honeysuckle
fair skin
freckles
uncut teeth
tranquill eyes
bite my lips
shhh
bite my lips
under your feet


Şarkı Sözlerinin Analizi

Şarkı, kimin için ya da niçin yazılmış 3D'den, yani Massive Attack vokalisti Robert Del Naja'dan başka kimse bilmiyor. Buna rağmen sözlerin ne anlama geldiğini yabancı kaynaklardan uzun uzadıya araştırdım. Yazacaklarım şarkı üzerine yapılan yorumların genel bir derlemesi ve sözlerin ne anlama geldiğine yönelik kestirmeden ileri gitmeyecektir.

"butterfly caught" dilimizde "kelebek tutulması" anlamına gelmektedir. Şarkı adında bu tamlamanın kullanılmasının sebebi 3D’nin geçmişinde yaşadığı olumsuz bir anı'nın, gelecekte belirsiz bir zamanda tekrar canlanmasını ve bireyin bu olumsuz anı'nın etkisinden kurtulamayarak tutulmaya yakalanmasını vurgulamak istemesidir. Bu tutulma kelebek ömrü kadar kısa sürmektedir. Fakat etkileri oldukça ağırdır. Ölmekte olan bir kelebeğin kanat çırpışlarının klipte olmasının sebebi de bu olsa gerek.

Gelelim şarkı sözlerine… Anlam açısından üç görüş ön plâna çıkıyor:

İlk görüşe inananlar çoğunlukta ve şarkının şeytanî bir amaçla yazıldığını belirtiyorlar. Bu görüşte olanlar ayrıca klibin ve sözlerin ne anlama geldiğini anlayamamış kişilerden oluşuyor.

İkinci görüş biraz daha ilginç ve akla yatkın. Bir o kadar da iğrenç. Şarkıda geçen "honeysuckle (hanımeli)" sözcüğündeki "honey suckle (bal emme)" kinayesi, "kneeling like a supplicant" (diz çöken bir yalvaran gibi), "open lips" (açık dudaklar), "bite my lips" (dudaklarımı ısır) gibi ifadeler, oral seks yapmakta olan bir adamın çocukluğuna ait izlenimleri anlatıyor. Sözleri bu gözle okursanız kopuk kopuk olan kelimeler bütünsel bir anlama kavuşuyor.

usulca düşer hanımeli (~bal emme)
tuhaflar (bunu tuhaf buluyor)
sayfalardan ışıklar
kâğıt inceliğinde olan

çıplak gözle korunan
inci gibi gün doğumu

neredeyse yıpranmış
diz çöken bir yalvaran gibi

karartılmış ten
anlamaktan çekiniyor
saçılır
açık dudaklar
benim için gülümsemeye devam et

usulca soğur hanımeli (~bal emme)
namuslu ten
benekler
sansürsüz dişler
rahatlamış gözler
dudaklarımı ısır
şşş
dudaklarımı ısır
ayaklarının altında

Üçüncü görüşü benimseyenler ise şarkının mistik bir anlam ifade ettiği yönünde birleşiyor. Kelebek, doğu kültürlerinde "güzelliğin" ve "bozulmamışlığın" simgesi. Bir kelebeğin yakalanması ise kişinin zarar gördüğü, incindiği ve kırıldığını ifade ediyor. Şarkının bütünsel anlamının “kaybedilen masumiyet” olduğu yönünde. Fakat bu masumiyetin gerçekte neden kaybedildiğini bilemiyoruz. Sözler sürekli bir yakınma ve sitem üzerine kurulu ve neredeyse anlaşılmaz. Sadece sezilebilir nitelikte. 3D’nin parçanın sonunda söylediği “under your feet” (ayaklarının altında) sözü çaresizliğin, pes etmişliğin ve bıkmışlığın; “keep smiling for me” (benim için gülümsemeye devam et) sözünün sürekli tekrarlanması ise dışarıdan gelen alaycı ve yırtıcı bir ifadenin betimlenmesi olarak anlaşılabilir.

Butterfly Caught Orijinal Versiyon

Şarkının albüm versiyonu olan orijinal sürümünü aşağıdaki HTML5 player ile dinleyebilirsiniz. Size tavsiyem şarkının FLAC versiyonunu indirmeniz, Winamp EQ Techno ayarında ve Enhancer eklentisi ile birlikte 5+1 müzik sisteminde dinlemeniz.

comments powered by Disqus