war thunder
23.01.2016 ~ 30.01.2016

War Thunder - Göklerin Fatihi Olun

war thunder logo

Yoğun bir günün ardından eve gelip vakit geçirmenin ya da sıkıcı bir haftasonunu değerlendirmenin en iyi yolundan biri video oyunu oynamaktır. War Thunder ise bu gibi durumlarda kurtarıcınız olabilir. Düşük sistem gereksinimlerine sahip olması ve binlerce kişi tarafından tercih edilmesinin sebebi bağımlılık yapabilecek derecede eğlenceli bir oyun olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu yazımda sizlere War Thunder hakkında bilmeniz gereken birçok temel konuyu anlatacağım. Eğer bu oyunda yeniyseniz bu makaleyi mutlaka okumanızı öneriyorum. Tüm makaleyi tek bir seferde okumanızı elbette beklemiyorum; fakat oyun sırasında aklınıza takılan birçok sorunun yanıtını bu makalede bulabilirsiniz.

Şimdiden keyifli oyunlar!


War Thunder Nedir?

War Thunder, 2012 yılında Rus Gaijin Entertainment tarafından piyasaya sürülen İkinci Dünya ve Kore Savaşı temalı multiplayer FPS savaş oyunudur. Windows, OS X, Linux ve PS4 gibi hemen her platformda çalışabilmektedir. Oyun içi satın almaları ile birlikte tamamen ücretsiz bir oyundur.

Oyun motoru Dagor Engine 4.0'dur ve Türkçe dil seçeneği de bulunmaktadır.


Nasıl Kurulur?

Oyunu işletim sisteminize kurabilmek için warthunder.com adresini ziyaret etmeniz ve buradan "OYUNU İNDİR" düğmesine tıklamanız yeterlidir. Kurulum programı ile yaklaşık 14 GB kadar büyük bir veri indirilecektir. İndirme işlemi bittikten sonra gerekli kurulumu yaparak oyunu oynamaya başlayabilirsiniz.


Oyun Başlangıç Ayarları

war thunder game settings
Büyütmek için görsele tıklayınız.

Kurulum programını açtıktan sonra görselde de görüldüğü gibi çark simgesine tıklamalısınız.

war thunder game settings
Büyütmek için görsele tıklayınız.

Ardından donanım özelliklerinize göre gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz. Görselde gördüğünüz ayarlar en yüksek çözünürlük ve performans ayarlarıdır.


Oyun Türleri ve Oyun Modları

War Thunder'da kara ve hava olmak üzere iki farklı oyun türü vardır. Oyun modları ise Arcade, Realistic ve Simulator olmak üzere üç tanedir.

war thunder game modes
Büyütmek için görsele tıklayınız.

Air Arcade Battles: Bu mod basitleştirilmiş hava savaşları olarak da bilinir. Oyuna yeni başlayanların tercih ettiği ilk mod arcade'dir. Kısaltması AB'dir. Genel özellikleri şu şekildedir:

Air Realistic Battles: Gerçekçi hava savaşları için tercih edilen moddur. Oyunda profesyonelleşenlerin oynadığı bir bölümdür. Çoğu deneyimli pilot realistic'e alıştıktan sonra arcade'e dönmek istemez. Kısaltması RB'dir. Genel özellikleri şu şekildedir:

Simulator Battles: Simülasyon savaşları bu modda yapılır. RB'den daha gerçekçidir. Sadece kokpit görüşü vardır ve düşman araçlarına kırmızı hedef işaretlemesi yapılmaz. En zor moddur aynı zamanda. Bu bölümde çok küçük bir kesim oynamaktadır. Genellikle joystick ile oynanması tavsiye edilir. Kısaltması SB'dir.

War Thunder'da kara araçları ile de simulasyon savaşı yapılabilir. RB'den farkı görüş açısının daralması ve daha gerçekçi araç performanslarının olmasıdır.

Custom Battles: Oyuncuların kendilerinin açtığı haritalarda yine kendi ayarları ile oynadıkları bölümdür. Çoğunlukla araçları test etmek için kullanılır. Herhangi bir getirisi ya da götürüsü yoktur. Diğer bir ifade ile düşman hedeflerini vurduğunuzda silver lion ve research point kazanmazsınız. Aynı şekilde kendi aracınız imha olduğunda tamir masrafı ödemek zorunda kalmazsınız. Kısaltması CB'dir.

Tank Arcade Battles: Basitleştirilmiş tank savaşları oynamak isteyenlerin tercih ettiği moddur. Tankların teknik özellikleri sonuna kadar kullanılır. Düşmanı tespit etmek kolaydır. Ayrıca nereye ateş etmenizi gösteren nişangâh özelliği de etkindir.

Tank Realistic Battles: Gerçekçi tank savaşları oynamak isteyen oyuncuların tercih ettiği bölümdür. Tanklar arcade'de olduğu kadar hızlı kullanılamaz. Düşmanı tespit etmek zordur. Atış talim nişangâhı bulunmamaktadır. Mermiler sınırlıdır. Tamir süreleri arcade'e göre daha uzundur.


Research Point, Convertible RP, Silver Lion, Golden Eagle

war thunder planes
Büyütmek için görsele tıklayınız.

Oyuna yeni başladığınızda tüm uçakların etkin olmadığını fark edebilirsiniz. Dilediğiniz bir uçakla oynayabilmek için ilk olarak daha düşük seviyeli uçaklar ile oynamalı ve research point kazanmalısınız. Bu şekilde uçakların kilidini açabilirsiniz.

Research Point: Kısaltması RP'dir. Uçaklar ve uçakların modifikasyonu için iki türlüdür. Uçaklar için olan sadece yeni uçakların açılması içindir. Modifikasyon için olan seçili uçağın geliştirmeleri için kullanılır. Aynı durum tanklar için de geçerlidir.

Convertible RP: Convertible Research Point olarak bilinir. Golden Eagle'lar ile yeni bir uçağı açmak için kullanıldığında gereklidir.

Silver Lion: Kısaca oyun parasıdır. Yeni uçak satın almak ya da uçağın modifikasyonlarını tamamlamak için kullanılır. Aynı koşullar tanklar için de geçerlidir.

Golden Eagle: Oyundaki en önemli ekonomik birimdir. Kısaltması GE'dir. Premium hesap almak, premium araç kullanmak ya da istenilen aracın kilidini kaldırabilmek için gereklidir.


Uçak Türleri ve Sınıfları

Pervaneli (prop) ve jet olmak üzere iki tür uçak vardır. Uçaklar temel olarak fighter (avcı) ve bomber (bombardıman) olmak üzere iki sınıfa ayrılır.

war thunder bf 109 e-3
Alman Bf 109 E-3 Avcı Uçağı

Fighter (Avcı Uçakları): Görevleri düşman uçaklarını bulmak ve yok etmektir.

Tek pervaneli ya da çift pervaneli olmak üzere iki çeşidi vardır. Çift pervaneli olanları ağır avcı uçağı olarak da bilinir. Bu tür uçaklar düşük tonajda bomba da taşıyabilirler.



war thunder B-29
Amerikan B-29 Ağır Bombardıman Uçağı

Bomber (Bombardıman Uçakları): Görevleri düşman yer hedeflerini imha etmek olan uçaklardır.

Hafif ve ağır olmak üzere iki tip bombardıman uçağı vardır. Hafif bombardıman uçakları genellikle bir üs bölgesi imha edebilirken ağır bombardıman uçakları iki veya daha fazla üs bölgesi yok edebilir. Buna rağmen ağır bombardıman uçakları oldukça yavaş ve hantaldır.


Uçak Kartlarını Okumak

Seçili olan herhangi bir uçak simgesinin üzerine gelindiğinde bir süre sonra uçağın tüm özelliklerinin yazılı olduğu bir kart açılacaktır. Bu kartlarda yazan özellikler Arcade Battles, Realistic Battles ve Simulator Battles'a göre farklılık göstermektedir.

war thunder plane properties
Büyütmek için görsele tıklayınız.

Uçağın adı ve modelinin hemen altında sınıfı yazar.

Rank: Uçağın zaman rütbesidir. I'den V'e kadar olmak üzere beş farklı zaman rütbesi vardır.

Battle Rating: Uçağın savaş puanıdır. Kısaltması BR'dir. Zaman rütbesinden (rank'ten) daha önemlidir. Hangi düşman uçaklarıyla savaşılabileceğini belirleyen en önemli kriterdir. Standart sapması ±1.0'dır. Örneğin; 3.3 battle rating'e sahip bir uçak 2.3 ile 4.3 battle rating'e sahip uçaklarla savaşabilir. Daha altı ya da daha üstü ile karşılaşmaz. Özetle, BR sistemi ile güçlü ve güçsüz uçakların birlikte savaştırılmaları önlenmiş olur.

Çok güçsüz bir uçağın çok güçlü bir uçakla karşılabilmesinin iki koşulu vardır: Ya herhangi bir Custom Battle'da savaşılmalıdır ya da yüksek BR'ye sahip uçakların seçildiği bir squad'da bulunulmalıdır.

Reward: Ödül demektir. Savaş sonrası % kaç silver lion kazanılabileceğini belirler.

Research points bonus: Savaş sonucu % kaç research point kazanılabileceğini belirler.

Crew train cost: Mürettebatın eğitimi için gerekli tutarı gösterir. Bir kereye mahsus ödenir.

Max repair cost: Uçağın imha olması durumunda en yüksek tamir maliyetini gösterir. Arcade Battle'da oldukça düşüktür. Gerçekçi savaşlarda ise yüksektir.

Time to repair for free (crew included): Otomatik tamir kapalıysa uçağın ne kadar zamanda ücretsiz olarak tamir edileceğini gösterir. Düşük rütbeli uçaklarda bu süre oldukça azdır.

Max Speed: Belirli irtifalarda ufuk çizgisine paralel olarak gidilebilecek en yüksek hızı belirtir. Uçağın dayanabileceği en yüksek hızı göstermez.

Max Altitude: Çıkılabilecek en yüksek irtifayı gösterir.

Turn time: Uçağın bir daire şeklinde en kısa dönüş süresini gösterir. Sürenin düşük olması olumlu olarak algılanır. Düşük turn time'a sahip uçaklar hava savaşlarında daha üstündürler.

Rate of Climb: Saniyede kaç metre tırmanılabileceğini gösterir. Kimi uçaklar düşük irtifalarda daha hızlı tırmanabilirken kimi uçaklar yüksek irtifalarda daha iyi performans gösterir.

Takeoff Run: En kısa kaç metrede kalkış yapılabileceğini gösterir.

Armament Present: Uçağın kaç farklı mühimmat taşıyabileceğini belirtir.

One-second Burst Mass: Bir saniyede kaç kilogramlık mermi çekirdeğinin ateşleneceğini gösterir. Yüksek kalibreli ve ağır avcı uçaklarında bu özellik daha fazladır.


Server Seçiminin Önemi

war thunder server selection
Büyütmek için görsele tıklayınız.

Oyuna başladığınızda ekranın sol alt köşesinde ping ve PL değerlerini görebilirsiniz. Ping sizin bilgisayarınız ile server arasında olan veri iletimi gecikmesini gösterir. PL (Packet Loss) ise veri transferi sırasında ne kadarlık bir verinin sunucuya gönderilemediğini belirtir. Ping kullanıcı tarafından kaynaklanırken PL sunucu yoğunluğundan kaynaklanmaktadır. Bu sebeple US gibi bir server'da oynuyorsanız ping değerinizin neden yüksek ve buna karşın PL değerinizin neden düşük olduğunu merak edebilirsiniz. Bunun sebebi sunucunun yoğun olmamasına rağmen sunucuya çok uzak olmanızdan kaynaklanmaktadır.

sunucularının kısaltmalarıdır.

Oyuna başlamadan önce EU, RU, SA ve US serverlarından EU'yu seçmeniz sizin yaranınızadır. Çünkü Avrupa sunucuları Türkiye'ye daha yakındır. Bu sebeple ping değerleri daha düşük olacaktır.

Tek bir server seçmenin en büyük dezavantajı ise oyun sırasında daha uzun süre beklemektir. Eğer sadece bombardıman uçakları ile eğlence ve Silver Lion amaçlı oynamayı düşünüyorsanız tüm server'ları seçmenizde pek bir sakınca bulunmamaktadır. Buna rağmen avcı uçakları ile oynuyorsanız mutlaka tek server tercihi olarak EU'yu seçmelisiniz. Bu şekilde oyun sırasında daha hassas atışlar yapabilirsiniz.


Mürettebat Yetenekleri

war thunder crew skills
Mürettebat yeteneklerinin ayarlandığı bölüm

Hava ve kara araçları olmak üzere iki farklı mürettebat yeteneği bölümü vardır.

Mürettebat özelliği penceresini açmak için ilgili uçağın hangarda seçilmesi ve ardından mürettebat (crew) seçiminin yapılması gereklidir.

Yetenekler özelliklerine göre mürettebatın daha iyi performans sergilemesine katkı sağlar. Örneğin; pilot daha yüksek G kuvvetine dayanabilir ya da nişancılar düşman uçaklarını daha iyi bir isabet oranı ile vurabilir.

Eğer yoğun olarak avcı uçakları ile oynanıyorsa "Pilot", daha çok bombardıman uçakları tercih ediliyorsa "Gunners" sekmesindeki özelliklerin öncelikli olarak geliştirilmesi tavsiye edilir. "Ground Service" sekmesinde uçağın tamir ve mühimmat değiştirme süreleri azaltılabilir. Favori bir uçak kullanılıyorsa "Qualification" sekmesinden "Basic" ve "Ace" özellikleri etkinleştirilebilir. Bu şekilde en fazla 5 puan olan mürettebat yetenekleri 10 puana kadar artırılabilir.


Terimler ve Jargonlar

war thunder yak-3p stock
Stock bir Rus Yak-3P avcı uçağı

Oyunda kullanılan birtakım terim ve jargonları bilmek oyunu daha hızlı öğrenmenize yardımcı olabilir.

Tier: Uçakların zaman çizelgesine göre seviyesini belirtir. I, II, III, IV ve V olmak üzere beş farklı tier vardır. Düşük tier'lı uçaklar olan biplane'ler Tier I seviyesinde iken daha ileri tarihli jet uçakları Tier V seviyesindedir.

Turn Fight: Havacılıkta en basit tabiriyle "itdalaşı" (dogfight) olarak bilinir. Adını avcı uçaklarının birbirlerini kovalamasından ve savaş esnasında birbirleri etrafında dönmesinden alınır. Turn fight'da amaç düşmanı kuyruk istikametinden yakalayıp etkisiz hâle getirmektir.

BnZ: Boom and Zoom kelimelerinin kısaltmasıdır. Diğer adı energy fighting dir. Enerjiyi korumaya dayalı bir saldırı taktiğidir. Genellikle rakibine göre daha düşük tırmanma performansına sahip uçakları kullanan oyuncular tarafından tercih edilir.

Öncelikle irtifa kazanılır. Ardından düşük irtifadaki düşman uçağına doğru dalışa geçilir. Düşman uçağı vurulduktan sonra tekrar yükselişe geçilir ve dalışta elde edilen enerjinin kaybedilmemesine çalışılır.

Örnek bir BnZ videosu izlemek için tıklayınız.

TnB: Turn and Burn kelimelerinin kısaltmasıdır. Çoğunlukla düşük tier uçaklar tarafından tercih edilir. Jetler tarafından kullanılmaz.

BnZ'ye benzer; fakat BnZ'den farkı saldırı yapmak için dalışa geçildiğinde tekrar irtifa kazanmak için tırmanılmaz. Bunun yerine hız avantajı korunarak rakibi arkadan yakalamaya çalışılır.

Rush: Doğrudan düşman üzerine yapılan saldırı taktiğidir.

Bombardıman uçağı kullanılıyorsa düşman üssüne ya da hava alanına, avcı uçağı kullanılıyorsa düşman uçaklarına doğrudan saldırılır.

Interceptor: Önleme görevi yapan pilotlara verilen tabir

Düşman bombardıman uçakları öncelikli olmak üzere yapılan rush saldırılarına intercepting (önleme) denilir.

Sideclimbing: Tırmanma performansı kötü uçakların oyun başladıktan sonra haritanın ortasına doğru yükselmek yerine düşmanı yandan görecek şekilde yükselerek irtifa avantajı kazanma taktiği

Sideclimbing genellikle stock uçakların tercih ettiği bir oyun stratejisidir.

war thunder yoyo
Yo-Yo Saldırı Taktiği

Yo-Yo: Özel bir saldırı taktiğidir. Amaç düşman uçağı ile doğrudan karşılaşmak yerine yo-yo manevrası ile hız avantajı korunarak düşmanın arkasına geçmektir.

"High Yo-Yo", "Low Yo-Yo" ve "Straight Yo-Yo" olmak üzere üç çeşidi vardır.

Yo-yo saldırılarının anlatıldığı videoyu izlemek için tıklayınız.

Bait: "Yem" anlamına gelir.

Kimi durumlarda dost uçaklarından biri kendini yem olarak kullanır. Rakibini kendi üzerine çeker ve düşman uçaklarının irtifa kaybetmesini sağlar. Bu şekilde daha yüksek irtifada uçan takım arkadaşlarına büyük bir avantaj sağlanmış olur.

Rammer: Doğrudan düşman uçağı üzerine intihar dalışı yapan pilotlar için kullanılır. Ram yapma eylemine ise ramming denir.

Head-on: Head to head olarak da bilinir. Kafa kafaya yapılan saldırı taktiğine denir. Doğrudan düşman uçağı üzerine gidilir. Aynı şekilde düşman uçağı da doğrudan sizin üzerinize gelir.

Kimi deneyimli pilotlar belirli mesafelerde tetiğe basarak uzaklaşırlar ve başarılı head-on saldırıları gerçekleştirirler.

Squire'in head-on saldırısını izlemek için tıklayınız.

Stock: Bir savaş aracının modifikasyonlarının hiç geliştirilmemiş ya da çok az geliştirilmiş olması anlamına gelmektedir. Sahip olunan araçlar araştırma puanı (vehicle research point) kazandıkça modifikasyonları tamamlanabilir ve bu şekilde daha iyi performans gösterirler.

Bazı araçların modifikasyonlarının tamamlanmasına birkaç özellik kalır. Bu tür araçlar içinse semi-stock (yarı stock) terimi kullanılmaktadır.

Grinding: Bir araç üzerine çalışmak anlamına gelmektedir.

Örneğin; jet uçaklarını açabilmek için bombardıman uçakları ile oynamak bir grinding eylemidir. Böylece daha az zahmetle research point (RP) kazanılır ve istenilen araçların araştırmaları daha hızlı tamamlanır.

Stock avcı uçaklarının modifikasyonlarını tamamalamak için yer hedeflerine karşı yapılan saldırılara ise ground grinding denir.

Prop: Propeller'ın kısaltmasıdır. Pervaneli savaş uçakları için kullanılır.

Props vs Jets (Pervaneli uçaklara karşı jet uçakları)

war thunder biplane
Swordfish Mk I Uçağı (Biplane)

Biplane: Eski tip çift katmanlı kanada sahip uçaklar için kullanılır. Oyuna ilk başlanıldığında kullanılan uçaklar çoğunlukla biplane tipi uçaklardır.

OP: Overpowered kelimesinin kısaltmasıdır. "Aşırı güçlü" anlamına gelmektedir. Çok güçlü bir savaş aracı, kendisine nazaran daha güçsüz araçlarla savaştırıldığında OP tartışması başlar. Yak-3P uçağının OP'i olup olmadığı hâlen büyük bir tartışma konusudur.

Russian Bias: Bias "peşin hüküm verme", "önyargı" gibi anlamlara gelmektedir. Bu terim Rusların taraflı davranarak kendi araçlarını kasten OP yaptıklarını iddia etmek için kullanılır.

- Yak-3P is OP. That's why there is a Russian Bias. (Yak-3P OP. Bu yüzden bir Rus yanlılığı var.)

GL HF: Oyun henüz yeni başlamışken yazılan kısaltma

- Good Luck and Have Fun (Bol Şans ve Keyifli Oyunlar)

Chaps: Beyler demektir.

- GL chaps! (Başarılar beyler!)

Lad: Delikanlı anlamına gelmektedir.

- You're right lad. (Haklısın delikanlı.)

lel: lol'un ince söylenişi. "eh", "hoş" gibi anlamlara gelir. Beğeni ifadesidir.

- My left wing is gone, but I'm still flying (Sol kanadım gitti ama hâlâ uçuyorum.)
- lel (eh)

Climb: Sık görülen bir emir cümlesidir. Genellikle oyun yeni başladığında tırmanışa geçmeyen pilotlara ithafen "Tırmanın!" anlamında kullanılır.

- Climb chaps. (Tırmanın beyler.)

L2P: Learn to Play kelimelerinin kısaltmasıdır. "Oynamayı Öğren" anlamına gelmektedir. Genellikle karşıdaki kişiyi aşağılamak için kullanılır.

- How do I use bombs? (Bombaları nasıl kullanabilirim?)
- Did you skip the tutorials? L2P noob! (Oyun derslerini atladın mı? Oynamayı öğren çaylak!)

Formation: Bombardıman pilotlarının sık kullandığı bir ifadedir. "Uçuş düzeni" (formasyon) anlamına gelir.

Yan yana veya delta formasyonunda uçan bombardıman uçakları aynı zamanda belirli bir uçuş düzeni ile uçuyordur. Bombardıman uçaklarının formasyonu tercih etmesinin sebebi düşman avcı uçaklarına kolay yem olmayıp ateş güçlerini arttırmaktır. Tek bir bombardıman uçağına birden çok avcı uçağı saldırabilir; fakat uçuş düzeni içinde seyreden birden fazla bombardıman uçağına saldırmak avcı uçaklarının hedef sayısını çoğaltır. Aynı zamanda bombardıman uçakları da düşman avcı uçaklarına daha fazla ateş gücü ile karşılık verebilir.

- Formation? (Uçuş düzeninde uçalım mı?)
- No, thanks. I will rush. (Hayır, teşekkürler. Rush yapacağım.)

Mixed Battles: "Karma savaşlar" anlamına gelir. Bir takımda Alman, Rus, Amerikan, İngiliz ve Japon savaş araçlarının beraber olmasıdır. Hava savaşlarında çoğu zaman oyuncular tarafından istenmeyen durumdur.

War Thunder'ın karma savaşlar ile oyun kurmasının sebebi o anda ilgili ülkelere ait yeterli oyuncunun bulunamamasından kaynaklanmaktadır. Örneğin; Alman ve Rus oyuncuları bir oyun kurmak için yetersizse oyun motoru kısa bir süre sonra karma savaş başlatabilir.

- Mixed Battle? Again. I hate mixed battles. (Yine mi karma savaş! Karma savaşlardan nefret ediyorum.)

Bomber Spam: Bir takımda bombardıman uçaklarının üç veya üçten fazla olması durumu

Avcı uçağı kullanan aynı takım oyuncuları tarafından sıklıkla yakınılan bir durumdur. Sebebi bombardıman uçaklarının fazla olması yüzünden takımdaki avcı uçağı sayısının karşı takıma göre yetersiz olmasıdır. Bu şekilde asimetrik bir savaş yaşanır. Örneğin; takımda 6 bombardıman, 3 avcı uçağı varsa karşı takımda 9 avcı uçağı olabilir. Bu şekilde dost takımın avcı uçakları ortalama üç düşman avcısı ile tek başına savaşmak zorunda kalır.

- Oh no, we have a bomber spam again. We lost the game already. (Amanım, yine bomber spam. Oyunu şimdiden kaybettik.)

Bail Out: "Aracı terk et!" anlamında kullanılan emir cümlesidir. Genellikle yanmaya başlayan ve düşüşe geçen ağır hasarlı uçaklar için kullanır.

- I'm hit and burning. Hiielp!!! (Vuruldum ve yanıyorum. Yirdiiim!!!)
- Just bail out then noob. (O zaman aracını terk et çaylak.)


Kara Savaşları

war thunder tiger tank with turkish flag decal
Türk bayrağı dekali kullanan bir Alman Tiger H1 tankı kar kamuflajı ile

Her ne kadar ilk piyasaya sürüldüğünde sadece hava araçları olsa da War Thunder kara savaşlarında da hizmet vermektedir. Japonlar hariç her ülkenin kara savaşları için zırhlı aracı mevcuttur.

Savaşlar havada olduğu gibi AB, RB ve SB olmak üzere üç türlüdür. Arcade Battle'da nişan almak ve aracı sürebilmek daha kolayken Simulator Battle'a doğru gittikçe oyun zorlaşmakta, daha fazla yetenek istemekte ve araçlar daha gerçekçi performans sergilemektedir.

Her savaş aracının zayıf noktasını bilmek, buna göre saldırmak ve kullanılan tankın özelliklerinin farkında olarak düşmana karşı konuşlanmak savaşta büyük üstünlük sağlamaktadır. İkinci bir önemli nokta ise haritaların bilinmesi ve iyi okunabilmesidir. Bu şekilde stratejik noktalara önceden mevzilenerek iyi bir takım oyunu ortaya konulabilir.


Jetler

war thunder ho 229
Alman Ho 229 V3 Savaş Jeti

Pervaneli uçaklardan farklı olarak oyunda her ülkeye ait farklı tipte jet uçakları kullanılabilir. Düşük battle rating'e sahip jetler, yüksek BR'ye sahip prop'lar ile savaştırılırken yüksek BR'ye sahip jetler kendi klasmanlarında savaşırlar.

Oyunda İngiliz Canberra ve Rus IL-28 gibi jet bombardıman uçaklarını kullanmak da mümkündür.


Tuş Kombinasyonları

war thunder ki-84 hayate cockpit
Japon Ki-84 hei Hayate avcı uçağının kokpit ayrıntıları

Oyuna yeni başlayanların bilmesi gereken temel tuş kombinasyonları şunlardır:

Not: Flaplar uçağın hızına ve iniş takımlarının açık olup olmamasına göre savaş modunda ya da iniş modunda kullanılabilir. Savaş modu flapların etkinleştirilmesi daha hızlı manevra yapılmasına olanak sağlar. Realistik savaşlarda flaplar yüksek hızlarda kullanıldığı takdirde kırılırlar.

Tuş ayarları menüden değiştirilebilir.


Dekaller (Çıkartmalar)

war thunder decal
Çıkartma kullanan bir Amerikan B-17G Ağır Bombardıman Uçağı

Araçların üzerinde sergilenmek üzere onlarca farklı çıkartma seçeneği mevcuttur. Premium kullanıcılar en fazla 4 farklı çıkartma kullanabilirken, premium olmayan kullanıcılar sadece 2 farklı çıkartma kullanabilmektedir.


MEC Kullanımı

war thunder manuel engine control (mec)

Manual Engine Control teriminin kısaltması olan MEC, realistik savaşlarda uçak motorunu manuel olarak kullanma tekniğidir.

Normal şartlar altında her uçak otomatik motor kontrol özelliği ile çalışır. Örneğin; motor çok ısındığına radyatör kapakları otomatik olarak açılır ve motora daha fazla soğuk hava girmesi sağlanır. Buna rağmen kapakların sonuna kadar açılmasından kaynaklanan bir ayrodinamik dezavantaj sonucu uçağın seyir hızı nispeten azalır.

Deneyimli kullanıcılar bazı uçaklarda MEC kullanımının uçağın performansını yükselttiğini belirtmektedir. Buna rağmen yakın savaşlarda, özellikle kovalamacalarda MEC kullanımı zordur ve hatalı bir tercih yapmak hüsranla sonuçlanabilir.

TheOrangeDoom'un MEC videosu için tıklayınız.


War Thunder Tactical Map

war thunder live community
Büyütmek için görsele tıklayınız.

Android işletim sitemini kullanan telefonlar için dinamik bir savaş haritası uygulamasıdır.

Bu uygulamayı kullanmanın temel avantajları şunlardır:

Sanıldığının aksine kullanıcı şifresi çalan kötücül bir uygulama değildir. Google Play tarafından yayınlanmaktadır.

Uygulama sayfasına gitmek için tıklayınız


Live Community

war thunder live community
Büyütmek için görsele tıklayınız.

Kullanıcıların kendi tasarladığı kamuflajları ve savaş haritalarını paylaştığı bölümdür. Özelleştirilmiş kamuflajlar sadece uçağı kullanan kişi tarafından görülebilirken savaş sırasında diğer oyuncular tarafından görülmez.

Bu bölümde ayrıca video, resim ve söz alıntıları da paylaşılabilir.

Live Community'yi ziyaret etmek için tıklayınız.


Forum

war thunder forum

War Thunder Forum bölümünde oyun ile ilgili merak ettiğiniz her türlü konuyu danışabilir, yaşadığınız her türlü teknik sorunu deneyimli kullanıcılara anlatabilirsiniz.

Forumda konu açmadan önce soracağınız soru ile ilgili daha önceden açılmış başlık olup olmadığını kontrol ediniz. Ve unutmayınız ki bu oyunu uzun süredir oynayan deneyimli kullanıcıların bile kimi zaman aklına takılan sorular olmaktadır.

Forumda birçok yardımsever deneyimli kullanıcı bulunmaktadır.

War Thunder Uluslararası Forumu ziyaret etmek için tıklayınız.

War Thunder Türkçe Forum bölümünü ziyaret etmek için tıklayınız.


Oyun Kuralları

war thunder rules

War Thunder'da oyun kuralları basit ve nettir.

Şikayetler oyun esnasında veya oyundan sonra menüdeki replay seçeneği ile ilgili oyuncunun takma adının öğrenilmesi ile yapılabilir.

Oyun esnasında veya replay dosyası çalışırken ilgili oyuncunun skor levhasındaki adına sağ tıklayabilir ve Complain (Şikayet et) seçeneğini kullanabilirsiniz. Kuralları ihlal ettiğini düşündüğünüz oyuncunun adını hatırlıyorsanız arkadaş arama bölümünden şikayette bulunmak istediğiniz kişiyi bulabilir ve şikayette bulunabilirsiniz.

Şikayetler haklı bulunursa ilgili oyuncu bir günden başlamak üzere bir aya kadar cezalandırılabilir. Ceza süresi kaç kez alındığına göre belirlenmektedir. Örneğin; ilk kez chat spam cezası alırsanız bir gün boyunca mesajlaşmayı kullanamazsanız. Birden çok ceza aldığınız takdirde dört gün, yedi gün ve bir ay olmak üzere ceza süresi uzayacaktır. Eğer aşırı chat spam ve teamkill gibi daha ağır suçlar işlerseniz oyuna erişiminiz belirli süreler dahilinde engellenebillir.

Şikayet sebebleri aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Foul Language: "Küfürlü konuşma" anlamındadır. Oyunda kendi dilinizde veya başka herhangi bir dilde diğer oyunculara küfür içeren ifadelerde bulunulursa bu şikayet seçeneği kullanılabilir.

Abuse: "Suistimal" anlamındadır. Oyun kurallarını kötüye kullananlar için kullanılır.

Örneğin; bir başka oyuncu kasıtlı olarak ram yapabilir ve uçağınızı düşürebilir. Ram yapan oyuncu teamkill cezası almaz. Fakat şikayette bulunulursa "abuse" seçeneği tercih edilmelidir. Benzer bir şekilde savaşta tek kalan bir düşman uçağı kendi hava alanında sürekli J'ye basarak geçici süre oyun dışı kalabilir ve karşı takımın oyuncularının vaktini boş yere çalabilir. Bir veya iki kez J'ye basarak geçici süre oyun dışı kalmak suistimal olarak nitelendirilemez; fakat bunu uzun süre yapmak kuralları kötüye kullanmak olarak değerlendirilebilir.

Teamkill: Takım arkadaşını kasten öldürenler için kullanılır.

Kendi takım arkadaşlarınızın üzerine kasten ateş etmemeli ve uçaklarına kasten kritik hasarlar verip düşürmemelisiniz. Eğer böyle bir duruma maruz kalırsanız ilgili oyuncuyu teamkill seçeneği ile şikayet edebilirsiniz.

Passive Behaviour: "Pasif davranış" anlamına gelir. Özellikle realistik savaşlarda (RB'de) bazı oyuncular düşman uçakları ile savaşmazlar. Çok yüksek irtifalarda ve savaş alanından çok uzakta gözlerden ırak olmaya çalışırlar. Bu yüzden diğer oyuncuların vakitlerini çalarlar. Bu tür davranışlarda bulunanlar için "pasif davranış" terimi kullanılır ve diğer kullanıcılar tarafından oyun esnasında şikayet edilebilir.

Pasif davranış bir oyunda kendi takımında sadece tek başına hayatta olan oyuncular için kullanılır. Örneğin; hâlen uçmakta olan avcı uçakları sayısı yedi iken, dost takımda tek bir avcı uçağı sürekli yüksek irtifalara çıkarak ve düşman uçaklarından kaçarak pasif davranış sergilemiş olur.

Bir oyuncunun pasif davranış içinde olup olmadığını anlamak için önce pasif davranışta bulunduğu şüphelenilen oyuncunun avcı uçağı mı yoksa bombardıman uçağı mı kullandığı tespit edilmelidir. Eğer avcı uçağı ise şikayette bulunabilir; fakat bombardıman uçağı ise şikayette bulunulmamalıdır. Çünkü bombardıman uçakları düşman üslerini bombaladıktan sonra yüksek irtifalara çıkmaya çalışırlar ve kendi hava alanlarına inmeye çalıştıklarında kolay hedef olurlar. Ayrıca avcı uçakları, bombardıman uçaklarına göre daha hızlı tırmanırlar. Bu sebeple bir bombardıman uçağının pasif davranış içinde olup olmadığı konusunda temkinli olunmalıdır.

Chat Spamming: Oyuniçi mesajlaşmayı gereksiz yere çok fazla kullananlar için kullanılır. Hazır radyo komutları seri bir şekilde çok fazla kullanılırsa ya da gereksiz yere art arda çok fazla mesaj alanı meşgul edilirse diğer takım oyuncuları oyun moderatörüne şikayette bulunabilir ve ileti yazma cezası söz konusu olabilir.

Other: Yukarıdaki şikayet sebeplerinin konusu olmayan her türlü şikayetiniz için Other (Diğer) seçeneğini kullanabilirsiniz.


YouTube Kanalları

War Thunder'ın nasıl oynanabileceğini öğrenmek; strateji, taktik üzerine önemli derslerin verildiği, savaş araçlarının avantajlarının ve dezavantajlarının anlatıldığı videoları izlemek için ilgili YouTube kanallarına abone olabilirsiniz.


War Thunder Cinematic Trailer

Diğer video oyunlarındaki gibi şişirilmiş oyun görüntülerinden ziyade Gaijin sanatsal oyun tanıtımları ile bilinmektedir.


Dış Bağlantılar


comments powered by Disqus