en iyi on ana muharebe tankı
27.09.2014

En İyi 10 Modern Ana Muharebe Tankı

Muharebe etkinliği azaldığı söylense de birçok ordu hâlâ kara savaşlarının en güçlü araçları olan tankları kullanmayı tercih ediyor. Bu bölümde silah gücü, zırh koruması, hız ve ağırlık gibi bazı teknik bilgilere göre çağımızın modern en iyi on tankını sıralayacağız.

10. Type 99 A2 (Çin)

Type 99 A2 tank

Ağırlık: 58 ton

Ana Silah: 125 mm otomatik yivsiz top

Cephane: 41 mermi

Mürettebat: 3

Motor: 1500 bg dizel

Güç/Ağırlık Oranı: 26 bg/ton

Muharebe Alanı: 600 km

Hız: 80 km/s

Type 98’lerin geliştirilmiş versiyonu olan Type 99’lar 2001 yılından beri Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun hizmetinde. Bugüne kadar 700’ün üzerinde üretilen tankların birim maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle üretimi sınırlı tutulmuştur. Gizli kompozit zırhı ve reaktif korumaları ile ön plâna çıkan bu tank ayrıca soft-kill ve hard-kill savunma sistemlerine sahip. Güç ağırlık oranı ve yüksek hızı ile dünyanın en iyi saldırı tanklarından biri gözüyle bakılıyor.

9. Merkava MK4 (İsrail)

Merkava MK4 tank

Ağırlık: 65 ton

Ana Silah: 120 mm manuel yivsiz top

Cephane: 48 mermi

Mürettebat: 4

Motor: 1500 bg dizel

Güç/Ağırlık Oranı: 23 bg/ton

Muharebe Alanı: 500 km

Hız: 60 km/s

Merkava, İbranice'de atların çektiği "savaş arabası" anlamına geliyor.

Arap - İsrail Savaşlarının küllerinden doğan Merkava, dünya standartlarına aykırı bir tank. Motoru, mürettebatı korumak için önde ve arka kısmında gerektiğinde 6 kişilik tam donanımlı piyade birliğini taşıyabiliyor. 2004 yılından beri İsrail kara kuvvetlerinin hizmetindedir. MK3 serisinin 1200 bg olan yetersiz güç sorununa cevap olarak geliştirilmiş ve bugüne kadar 660 adet kadar üretilmiştir. Birim maliyeti 6 milyon dolar civarındadır. 2006 İsrail - Lübnan Savaşı'nda 50'ye yakın Merkava tankının 40 bin dolarlık Rus yapımı Kornet anti-tank füzeleri ile etkisiz hâle getirilmesi, sanıldığının aksine tankın gelişmiş bir zırh korumasına sahip olmadığının iddia edilmesine yol açmıştır.

8. TK-X (Japonya)

TK-X tank

Ağırlık: 44 ton

Ana Silah: 120 mm otomatik yivsiz top

Cephane: ? mermi

Mürettebat: 3

Motor: 1200 bg dizel

Güç/Ağırlık Oranı: 27 bg/ton

Muharebe Alanı: 500 km

Hız: 70 km/s

Bilinen diğer adı Type 10 olan TK-X, Japonya'nın son nesil savaş tankı. 2012'den beri hizmettedir. 11.3 milyon dolar gibi yüksek birim maliyetine rağmen gelişmiş elektronik donanımı ve ileri seviye süspansiyon sistemi ile standartlarının üzerinde. Nispeten düşük zırh koruması dezavantaj olsa da yüksek ivmelenme özelliği onu dünyanın en hızlı tanklarından biri konumuna getirmiştir.

7. Challenger 2 (İngiltere)

Challenger 2 tank

Ağırlık: 63 ton

Ana Silah: 120 mm manuel yivli top

Cephane: 50 mermi

Mürettebat: 4

Motor: 1200 bg dizel

Güç/Ağırlık Oranı: 19 bg/ton

Muharebe Alanı: 500 km

Hız: 56 km/s

Dünyada sadece İngiltere ve Umman tarafından kullanılan bu tanklar Chobham adlı gizli zırhı ile ön plana çıkmaktadır. Bu gizli zırh savaş analistlerine göre dünyanın en iyi zırhı olarak gösteriliyor. Amerikan Abrams'larında da kullanılan Chobham teknolojisinin 2003'ten beri birçok Amerikan tankını RPG-7 tanksavar roketine karşı koruduğu biliniyor. Buna rağmen düşük motor gücü ve hızı ile Challenger 2'ler bazı kritik dezavantajlara sahip.

6. Leopard 2A4 NG (Almanya - Türkiye)

Leopard 2A4 NG tank

Ağırlık: 65 ton

Ana Silah: 120 mm manuel yivsiz top

Cephane: 42 mermi

Mürettebat: 4

Motor: 1500 bg dizel

Güç/Ağırlık Oranı: 23 bg/ton

Muharebe Alanı: 450 km

Hız: 68 km/s

Almanya'dan satın alınan 298 Leopard 2A4 tankı ASELSAN tarafından Next Generation (Gelecek Nesil) Projesi kapsamında modernizasyona tabi tutuldu ve modernizasyon hâlen devam etmektedir. Dünyanın en ağır tanklarından biri olmasına rağmen modernizasyondan sonra hızında ve motor performansında hissedilir bir azalış olmadı.

NG serisinin en belirgin özelliği gelişmiş elektronik sistemi, modüler zırh koruması ve ateş gücüdür. Nişan optiği savaşta hasar alsa dahi komutan gözlem periskobu, nişan optiği yerine kullanılabilir. Savaş alanında bakımı kolaydır ve gelişmiş bor karbür zırhı onu tanksavar füzelerine karşı yüksek ölçüde korumaktadır.

Bugün zırh koruması ve ateş gücü yönünden Leopard 2A6'lardan daha iyi olan bu tankların en büyük eksikliği hard-kill savunma sistemlerinden yoksun olmasıdır. Buna rağmen lazer algılayıcıları ile gelişmiş bir soft-kill savunma sistemine sahiptir.

5. T-90MS (Rusya)

T-90MS tank

Ağırlık: 48 ton

Ana Silah: 125 mm otomatik yivsiz top

Cephane: 40 mermi

Mürettebat: 3

Motor: 1130 bg dizel

Güç/Ağırlık Oranı: 24 bg/ton

Muharebe Alanı: 550 km

Hız: 72 km/s

2011 yılından beri hizmette olan T-90MS'ler Rus T serisinin en gelişmiş tankıdır. T-90 modelleri içerisinde ise atış kontrol sistemi en iyi olan tanktır. T-90A modeline göre %15-20 arasında daha iyi bir isabet oranı vardır. Bununla birlikte modüler kompozit ve reaktif zırh korumaları ile Shtora soft-kill ve Arena hard-kill savunma sistemlerine sahip olan T-90MS için dünyanın en iyi saldırı tanklarından biri olduğu söylenmektedir.

4. M1A2 Abrams (ABD)

M1A2 Abrams tank

Ağırlık: 63 ton

Ana Silah: 120 mm manuel yivsiz top

Cephane: 40 mermi

Mürettebat: 4

Motor: 1500 bg türbin

Güç/Ağırlık Oranı: 24 bg/ton

Muharebe Alanı: 425 km

Hız: 67 km/s

Son 30 yılda en fazla savaş tecrübesine sahip tank olan Abrams'lar Amerikan Ordusu'nun kullandığı ve güvendiği tek modern ana muharebe tankıdır. 1979'dan beri 9000'in üzerinde üretilen bu tanklar gelişmiş zırh koruması ile önplana çıkmaktadır. İngiliz gizli zırhı Chobnam ve Amerikan kompozit zırh teknolojisinin olumlu sonuçları Irak Savaşı'ndan beri bilinmektedir. Defalarca roket saldırısına uğrayan bir Abrams zırhının delinemediği savaş kayıtlarında belirtilmektedir. Bu yüzden tek zayıf noktası olan etek zırhlarına reaktif zırh blokları eklenmesi yeterli bulunmuştur.

Abrams'lar dizel motor yerine gaz türbini teknolojisini kullanan tek tanktır. Bu da onun tozlu ve kirli arazi koşullarında kullanımını kısıtlamakta, bakımını zorlaştırmaktadır.

3. Leclerc (Fransa)

Leclerc tank

Ağırlık: 55 ton

Ana Silah: 120 mm otomatik yivsiz top

Cephane: 40 mermi

Mürettebat: 3

Motor: 1500 bg dizel

Güç/Ağırlık Oranı: 27 bg/ton

Muharebe Alanı: 550 km

Hız: 71 km/s

1991'den beri üretilen Leclerc'ler [ leklöğ okunur ] sadece Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kullanılmaktadır. Birim maliyetlerinin ve bakım masraflarının yüksek olması çok fazla tanınmamasına sebep olsa da üretildiği ilk yıllarda teknolojik olarak en gelişmiş tanktı. Tüm tanklar içinde en iyi ivmelenme Leclerc'e aittir. Bu da onun taktik muharebelerde hızlı konuşlanabilmesi ve kısa tepki süresi gibi yüksek bir avantaja sahip olmasını sağlamıştır.

Abrams'lar gibi yürüyen bir kaleye benzeyen Leclerc'lerin en belirgin özelliği asimetrik kulesidir. Kuşbakışı bakıldığında kendine özgü bir kule tasarımı olan bu tank, görüş ve hedef izleme sistemleri, yüksek atış isabet oranı ve gizli kompozit zırhı ile dünyanın en iyi ana muharebe tanklarından biridir.

2. Leopard 2A7+ (Almanya)

Leopard 2A7+ tank

Ağırlık: 68 ton

Ana Silah: 120 mm manuel yivsiz top

Cephane: 42 mermi

Mürettebat: 4

Motor: 1500 bg dizel

Güç/Ağırlık Oranı: 22 bg/ton

Muharebe Alanı: 450 km

Hız: 72 km/s

Leopard 2A6 serisinin geliştirilmiş uyarlaması olan A7+ yüksek teknoloji modüler zırhı ve soft-kill savunma sistemleri ile halen dünyanın en iyi tankı olarak birçok analist tarafından kabul görmektedir. Leopard 2'ler aynı zamanda dünyada en çok ihraç edilen yüksek tonaj modern ana muharebe tanklarıdır.

Yüksek hızı, görece düşük silüeti, isabetli atış gücü ve bakım kolaylığı gibi faktörler Leopard 2A7+'ı modern orduların aranılan tankı konumuna getirmiştir. Buna rağmen 38 milyon dolar gibi yüksek birim maliyeti onu dünyanın en pahalı tankı yapmaktadır.

1. Leopard 2A4 Revolution (Almanya)

Leopard 2A4 Revolution tank

Ağırlık: 60 ton

Ana Silah: 120 mm manuel yivsiz top

Cephane: 42 mermi

Mürettebat: 4

Motor: 1500 bg dizel

Güç/Ağırlık Oranı: 25 bg/ton

Muharebe Alanı: 500 km

Hız: 70 km/s

Rheinmetall Defence tarafından üretilen ve geliştirilmesi sır gibi saklanan Revolution, birçokları tarafından "Leopard 2A8" ve "Leopard 3" gibi yakıştırmalara tabi tutulmuştur. Bunun sebebi A4 modeli üzerinden geliştirilmesine rağmen A6 ve A7'lerden çok daha üstün özellikleridir. Zırhı çukur imla haklı roketlere, sabot anti-tank ve 155mm obüs mermilerine karşı dayanıklıdır. Taban zırhı ise tank mayını ve el yapımı patlayıcılara karşı özel olarak geliştirilmiştir. Güdümlü füzelere ve roketlere karşı tasarlanan aktif savunma sistemi tankı tepe açısı dahil 360 derece korumaktadır. Bu şekilde roket veya füzeler tanka ulaşamadan birkaç metre içinde imha edilebilmektedir.

Revolution, aynı zamanda A6 ve A7+'lara kıyasla daha düşük birim maliyetine sahip olması yönüyle de modernizasyona önem veren ülkelerin ilgisini çekmektedir.

comments powered by Disqus