CSS3 Nedir?

css3 logo

CSS3'ün ne olduğunu açıklamadan önce CSS'in ne olduğunu bilmekte fayda var.

Açılımı Cascading Style Sheets olan CSS dilimizde Basamaklı Stil Sayfaları anlamına gelmektedir. HTML ile yazılan kodların görsel açıdan daha zengin olmasını sağlamak için kullanılır. Örneğin; CSS ile paragrafların metin renklerini tek bir noktadan değiştirebilirsiniz. Burası önemlidir; çünkü CSS piyasaya çıkmadan önce her bir HTML etiketi için ayrı ayrı stil tanımlaması yapmamız gerekiyordu. CSS ile birlikte bu sorun ortadan kalktı. Artık tek bir dosya ile tüm sayfalarımızdaki içerikleri şekillendirebiliriz.

CSS'nin ilk harfi olan cascading (basamaklı) terimi ise ismini hiyerarşik olarak istenilen nesneye basamak basamak ulaşılabilir olmasından almaktadır. Örneğin bir alan (div) içindeki bir paragrafın ilk satırına
div > p:first-line basamak yolu ile kolayca ulaşılabilir ve ulaşılan bu satır, tek bir kod satırı ile projenin tüm sayfalarında görsel olarak değiştirilebilir.

CSS3, CSS'in daha önceki sürümleri üzerine geliştirilmiş üçüncü ve son sürümüdür. Bu sürüm ile birlikte @media-queries, box-shadow, text-shadow, translate, transform, transition gibi birçok güzel özellik gelmiş, artık web siteleri görsel açıdan daha güçlü bir konuma erişmiştir.

CSS3 ile birlikte gelen bir diğer özellik font-face teknolojisidir. CSS'ten önce sayfamıza istediğimiz bir font'u yükleyemiyorduk. Font gösterimleri için kullanıcının bilgisayarında yayınlamak istediğimiz fontun bulunması gerekiyordu. Bunu yapamadığımız zamanlarda sadece belirli resimlerde ilgili font'u kullanmak zorunda kalıyorduk. CSS3 ile birlikte gelen @font-face kullanımı ile birlikte artık kullanıcının işletim sistemi ne olursa olsun dilediğimiz font'u gösterebiliyoruz.

CSS3'ün öğrenimi ve kullanımı oldukça basittir. Yazılım öğrenilmeye başlamadan önce ilk olarak HTML ve CSS öğrenilmesi tavsiye edilir; çünkü kişinin kodlarla tanışması HTML ve CSS ile daha yerindedir.

CSS3'ü öğrendikçe bağımlısı olacak; daha önce yapmak isteyip de yapamadığınız tasarımları çok daha kolay bir şekilde yapabileceğinizi fark edeceksiniz.

Şimdi lafı uzatmadan yavaş yavaş temel CSS3 derslerine geçebiliriz:

Temel CSS3 Dersleri
Need a light? Beboobeep!