Layout'un Oluşturulması ve Visual Studio ile Proje Yedeklemesi

Dördüncü adımımız olan bu bölümde Visual Studio ile proje yedeklemesi konusuna değineceğiz. Ardından projemizin layout'unu tamamlayacağız.

Yedekleme

Yedekleme projede karşılaşılan sorunlarla baş etmek için kullanılan en güvenilir ve yaygın bir yöntemdir. Literatürde back up, backup, back-up gibi terimlerle ifade edilir.

Diyelim ki projede belirli bir aşama katettiniz, ki biz buna tasarımda milestone diyoruz. Fakat bu aşamada biraz daha ilerledikten sonra bazı şeyleri yanlış yaptığınızı fark ettiniz ve geri dönüp eski kodları kullanmak istiyorsunuz. CTRL + Z bu iş için size belirli bir geri dönüş imkânı verir. Fakat geri alma işlemleri her zaman olumlu sonuç vermeyebilir. Örneğin; geri alma işlemi RAM'den yani bellekten çıktığı zaman durur. Bu gibi sorunlara çözüm olarak kullanılan en güzel yöntem yedekleme (backup) yapmaktır.

Visual Studio'da iki türlü yedekleme yapabilirsiniz. İlki hepimizin bildiği manuel back-up'tır. Yani elle yedekleme yapmaktır. Oldukça basit bir yöntemdir. Projenizin olduğu klasörü zip'lersiniz ya da rar'larsınız. Bunun için WinZip ya da WinRAR gibi sıkıştırma yazılımı kullanmak yeterlidir.

İkinci yöntemimiz de manuel yedekleme gibidir. Fakat tanımlamalarımızı önceden yaptığımız için daha kolay ve daha hızlı sonuç verir.

DPack Eklentisi ile Proje Yedekleme

Bu küçük eklenti ile önceden tanımladığınız bir yere hızlı bir şekilde projenizi yedekleyebilirsiniz. İlk olarak DPack adresini ziyaret edin.

visual studio back up dpack

DPack'in Visual Studio 2013 için olan sürümünü indirin. Visual Studio açıksa kapatın. Kuruluma başlayın. Kurulum sırasında karşınıza gelen ayarları değiştirmeyin.

visual studio back up dpack
Büyütmek için resme tıklayınız.

Kurulum bittikten sonra Visual Studio'yu açın. Menüden TOOLS > DPack > Options... yolunu izleyin.

visual studio back up dpack

Açılan pencereden DPack > Solution Backup yolunu izleyin ve ardından ... düğmesine tıklayın ve projenin yedekleneceği adresi belirtin.

Eğer projeniz işletim sisteminin kurulu olduğu C:\ bölümündeyse yedekleme yerini mutlaka D:\ ya da E:\ gibi farklı bir harddisk bölümünde belirleyin. Bu şekilde işletim sisteminizin çökme olasılığına karşı bir önlem almış olursunuz. Format işleminden sonra proje yedekleriniz silinmeyecektir.

visual studio back up dpack

Yedekleme konumunu belirledikten sonra projenizi açın ve proje adına tıklayın. Proje adı yerine başka bir yeri seçerseniz ya da seçim yapmazsanız yedekleme işlemi başarısız olacaktır. Bu yüzden buraya dikkat edin.

Proje adını seçtikten sonra aynı anda ALT + SHIFT + B tuşlarına basın. Gelen onay penceresinde YES'i seçin ve yedekleme işlemini başlatın.

visual studio back up dpack

Yedekleme işlemi bittikten sonra yedeklemelerin olduğu klasöre bakabilir ve yedekleme işleminin gerçekten yapılıp yapılmadığını kontrol edebilirsiniz.

Layout'un Oluşturulması

MVC ile zaten _Layout.cshtml sayfasını oluşturmuş ve layout'u projemize eklemiştik. Layout'un oluşturulmasından kastımız sayfa geçişlerinde sabit kalacak alanların hazırlanmasıdır. Bu sabit alanlar header, nav (menü) ve footer olacaktır.

layout'un oluşturulması
Büyütmek için resme tıklayınız.

Şekilde de gördüğünüz gibi bu adımımızda sitemizde her sayfada sabit olacak header, nav ve footer alanlarını oluşturacağız. Diğer alanlar sabit olmayacak.

Ekler

▼ LeafSolutions Web Design Kit İndir ▼

Proje sırasında kullanacağımız materyelleri yukarıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Bu adımda biten çalışmayı ise aşağıdaki bağlantı ile indirebilirsiniz.

▼ Leaf Solutions (Adım 4) VS Projesi İndir ▼

Bu adımın videolarını 1080p HD kalitesinde izleyebilirsiniz. Anlatım çok uzun sürdüğü için iki bölüm şeklinde yayınladım.

Bölüm 1/2

Bölüm 2/2

Dördüncü adımı tamamladınız. Bir sonraki adımda projemize google fonts ekleyeceğiz ve ana sayfamızda slider bileşenini tamamlayacağız.

Diğer adıma geçmek için tıklayınız. >>>
Come to the Dark Site!