ISNULL() Fonksiyonu

Bu bölümde SQL'de ISNULL fonksiyonuna değineceğiz.

isnull fonksiyonu

Öncelikle Person.Person tablosunu sorgulatalım.

Dikkat ederseniz tablonun bazı yerlerinde NULL değerleri yer almaktadır. NULL, SQL'de boş ya da 0 (sıfır) anlamına gelmemektedir. Bu değerler hiçbir zaman kullanılmamıştır ve hafıza yer kaplamazlar.

NULL değerlerden kurtulmak için ISNULL() fonksiyonunu kullanmaktayız.

isnull fonksiyonu

İlk olarak [Modified Title] adlı yeni bir alan oluşturuyoruz. ISNULL( yazdıktan sonra ilk parametre olarak NULL değerlerine sahip alanın adını yazıyoruz. Burada [Title]'ı seçtik. Virgül koyup ardından ikinci parametre değerini yazıyoruz. İkinci parametre NULL yerine hangi değerin yazılacağını belirtmektedir. '' ile NULL yerine boş değerler yazılmasını istedik. Sonuç olarak artık NULL değerler yerine boş değerlerimiz oldu.

isnull fonksiyonu

Sonuçları Excel'e aktarırsak neden böyle bir şey yaptığımızı daha net anlayabiliriz. NULL ifadeleri Excel'e doğrudan NULL değeri ile geçecektir. ISNULL sayesinde tüm değerler boş olarak görüntülenebilecektir.

isnull fonksiyonu

Şimdi de Sales.SalesPerson tablosunu sorgulatalım. Dikkat ederseniz SalesQuota alanında NULL değerler vardır.

isnull fonksiyonu

[NewSalesQuota] = ISNULL([SalesQuota], 0)
kodları ile NewSalesQuota adlı yeni bir sütun oluşturabilir ve NULL değerine sahip tüm SalesQuota verilerini 0 (sıfır) olarak gösterebiliriz. Artık formül kullansak da doğru sonuca ulaşabileceğiz.

Görüldüğü gibi SQL'de ISNULL() fonksiyonunun kullanımı oldukça basit. Bir sonraki bölümde İleri SQL derslerine geçeceğiz ve CASE ifadesine değineceğiz.

<<< Önceki Konu
Sonraki Konu >>>