Python kurulumundan sonra yapmamız gereken ilk şey PyCharm’ı işletim sistemimize kurmaktır.
Öncelikle jetbrains.com/pycharm/download/ adresinden PyCharm’ın Community sürümünü bilgisayarımıza indiriyoruz. Bu örnek gösterimde son sürümü 2021.3.2’dir. Sizde daha ileri bir sürüm görüntülenecektir.
Kurulum dosyasına çift tıkladığımızda karşımıza Setup penceresi gelecektir. Bu pencerede Next’e tıklıyoruz.
PyCharm’ın nereye kurulacağını bu pencerede görebilir, işletim sistemimizde ne kadar yer kaplayacağını öğrenebiliriz. Bir önceki adımda olduğu gibi Next’e tıklıyoruz.
Kurulum seçeneklerinde görseldeki seçimleri yaptıktan sonra Next’e tıklıyoruz.
Bir sonraki pencerede de herhangi bir değişiklik yapmıyoruz ve Install’a tıklıyoruz.
PyCharm kısa bir süre içerisinde işletim sistemimize kurulacaktır.
Kurulum bittikten sonra Run PyCharm Community Edition seçeneğini seçiyoruz ve Finish’e tıklıyoruz.
Evi, arabayı, arsayı JetBrains’in üzerine yapıp kullanıcı sözleşmesini onayladıktan sonra Continue’ya tıklıyoruz.
Kullanıcı verilerinizin JetBrains’e gönderilip gönderilmeyeceği tamamen size kalmış. Bu kısımda isterseniz Don’t Send’i seçebilir ve veri göndermeyi devredışı bırakabilirsiniz, isterseniz de kullanım istatistiklerinizi Send Anonymous Statistics ile kişisel bilgilerinizi içermeyecek şekilde anonim olarak JetBrains’e gönderebilirsiniz. Kurulumdan sonra ayarları değiştirmek için Settings > Appearance & Behavior > System Settings > Data Sharing yolunu izleyebilirsiniz.
Kurulum sonrası PyCharm açılacak ve karşınıza görseldeki gibi bir pencere gelecektir. New Project’e tıklıyoruz ve ilk projemizi oluşturuyoruz.
İlk projemizin kurulacağı alanı masaüstünüz (desktop) olarak seçebilir, klasörün adını PythonProject olarak belirleyebilirsiniz.
Diğer alanları değiştirmeden Create'e tıklıyoruz.
İlk projemiz görseldeki gibi açılacaktır. Şimdi birkaç küçük düzenleme yapalım.
File > Settings yolunu izleyelim. Ya da doğrudan CTRL + ALT + S klavye kısayolunu kullanalım.
Eğer IDE’nin fontları gözünüze küçük geldiyse Apperance > Use custom font | Size > Apply ile font büyüklüğünü artırabilirsiniz. Fakat bu sadece editörün font büyüklüğünü artıracaktır. Kodların değil.
Kodların font büyüklüğünü dilediğimiz zaman değiştirebilmek için Editor > General > Change font size with Ctrl+Mouse Wheel in (All editors) > Apply yolunu izlemeliyiz. Bu şekilde tüm editörlerdeki yazı karakteri büyüklüğünü CTRL tuşu basılı iken faremizin orta tuşu ile değiştirebiliriz.
Her yeni projede varsayılan olarak bir font büyüklüğü belirlemek istersek Editor > Font > Size > Apply yolunu kullanabiliriz.
PyCharm varsayılan olarak Darcula teması ile gelmektedir. Temayı değiştirmek için Appearance & Behaviour > Appearance > Get more themes yolunu izlemeliyiz.
Açılan Plugins (Eklentiler) bölümünden dilediğimiz temayı seçebilir ve Install ile kurabiliriz. (GitHub temasını sevdiğim için bu temayı kullanacağım. One Dark theme temasını da tavsiye ederim. Açıkçası açık ara en iyi template GitHub Theme)
Kurulumdan sonra tema renkleri görseldeki gibi değişecektir.
OK'a tıklamayı unutmuyoruz.
Diğer tüm temalar Appearance & Behaviour > Appearance > Theme açılır listesinden görülebilir. (Önceki temaya dönmek için Darcula’ya tıklamamız yeterlidir. Daha açık renkler için IntelliJ Light gibi açık tonlu temalar tercih edilebilir.)
Plugins alanında kullandığım diğer eklentileri de kurabilirsiniz.
kullandığım diğer eklentiler.
Rainbow Brackets ile satır girintilerine sahip kodları okuması kolaylaşacaktır. String Manupilation ile çok sık kullandığımız komutlar önerii olarak sunulacaktır. Tabnine da intellisense özelliği ile kodları tamamlamamıza yardımcı olacaktır. VSCode Map ile Visual Studio Code klavye kısayollarınızı kullanabilirsiniz.
En nihayetinde arayüzümüz görseldeki gibi olacaktır.
PyCharm klavye kısayolları kod yazarken ilerleyen aşamalarda bize büyük kolaylık sağlayacak en önemli özelliklerden biridir.
PyCharm ile Plugins alanında indirdiğimiz VSCode Keymap ile dilerseniz Visual Studio Code klavye kısayollarını dilerseniz de bu sitedeki tüm öğrenimimiz boyunca uygulayacağım PyCharm'ın kendi klavye kısayollarını kullanabilirsiniz.
Klavye kısayollarını değiştirmek için Settings penceresinde Keymap alanına gelebilir ve açılan listeden dilediğiniz klavye kısayolunu seçebilirsiniz.
“Visual Studio Code ve PyCharm arasında klavye kısayolları konusunda ne gibi farklılıklar var?” derseniz aşağıdaki iki PDF dosyasına göz atabilirsiniz.
PyCharm'ı farklı bir bilgisayarda kullanmak istediğimizde tüm ayarları baştan değiştirmek zorunda kalmamak için ayarları yedekleyebiliriz.
File > Manage IDE Settings > Export Settings yolu izlenebilir ve ayarlar dışa aktarılabilir. Dışa aktarılan dosya "settings.zip" adında olacaktır. Dışa aktarma dosya yolunu masaüstünüz olarak belirlemeyi unutmayın. Bu dosyayı dilerseniz e-postanıza yedekleyebilirsiniz. Bu sayede başka bilgisayarlarda ya da işletim sisteminize format attığınızda bir sonraki kurulumda
File > Manage IDE Settings > Import Settings yolunu izleyerek ayarlarınızı içe aktarabilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki bu ayarlar eklentilerinizi yedeklemeyecektir. Bu yüzden eklentilerinizin (plugin'lerinizin) ekran görüntüsünü de e-postanızda yedeklemenizde fayda var.
main.py dosyası içindeki tüm kodları silelim ve print(“Hello World”) yazalım. Bir alt satıra geçmek için klavye kısayollarından CTRL + SHIFT + ENTER tuşlarını kullanıyoruz. Ardından Play tuşuna tıklıyoruz ya da SHIFT + F10 tuş kombinasyonunu kullanıyoruz.
Kodlarımız Run penceresinde görseldeki gibi çalışacaktır.
Tebrikler! PyCharm’da ilk Python kodlarınızı çalıştırdınız.
Python kodlarımızı çalıştırdığımızda Run penceresinde Python'un sanal çalışma ortamının ve Python dosyasının adresi de çıktı olarak görüntülenecektir. Bu adresin rengini değiştirmek için de ayar yapabiliriz.
Ayarlardan Editor > Color Scheme > Console Colors > System output yolunu izleyebilir ve sistem çıktısının rengini değiştirebiliriz.
Sistem çıktısı rengini siyaha yakın bir renk belirlediğimizde kodların çıktı rengi daha okunaklı olacaktır.
Evet, PyCharm'la işimiz şimdilik bu kadar. İlerleyen konularda PyCharm'ı bol bol kullanacağız.
Bir sonraki konuda Visual Studio Code kurulumuna değineceğiz.