List Data Type

Python'da belirli bir liste değişkenlerinin saklandığı veri tipine list data type denir.

list data type

Şimdi ilk dersimizde oluşturduğumuz PythonDataTypes adlı PyCharm projesini açalım ve main.py sayfasındaki tüm kodları silelim. (Project alanını gizleyebilirsiniz.)

Eğer PythonDataTypes projesini daha önce oluşturmadıysanız boş bir py sayfası açabilir ya da String Data Type konusunda PythonDataTypes projesini nasıl oluşturduğumuzu görebilirsiniz.

list data type

Değişken adından sonra köşeli parantezler içerisine yazdığımız tüm veriler liste elemanlarıdır. Listelerde daima köşeli parantez kullanıyoruz.

list data type

Listenin tipine baktığımızda sonuç olarak list veri tipinde olduğu yazdırılacaktır.

list data type

Bir listenin herhangi bir elemanını string'lerde olduğu gibi yazdırabiliriz.

list data type

Dilersek listelerdeki elemanları değiştirebiliriz. Bu örnekte 23'ü 42 ile değiştirdik. Bu şekilde listelerin immutable olmadığını görebiliriz. Listelerde mutable'dır, yani değiştirilebilirdir.

list data type

Listeleri de string'lerde olduğu gibi dilediğimiz sıradan listeleyebiliriz. Bu örnekte ilk eleman dışındaki tüm değerleri yazdırdık.

list data type

Listeleri de string'ler gibi birleştirebiliriz. Bu örnekte list_1 ve list_2 yi + operatörü ile new_list adlı yeni bir listede birleştirdik ve yazdırdık.

list data type

Listelere yeni bir değer eklemek için append() fonksiyonunu kullanıyoruz. Bu örnekte append fonksiyonu ile listemize 48 elemanını ekledik.

list data type

Listedeki son elemanı çıkarmak için pop() fonksiyonunu kullanıyoruz. Bu örnekte son eleman olan 48'i pop fonksiyonu ile listeden çıkarttık.

list data type

pop() fonksiyonunda kullanacağımız indeks değeri ile istediğimiz elemanı da listeden çıkartabiliriz. Bu örnekte 3. sıradaki eleman olan 24'ü listeden çıkardık. İndekslerin 0'dan başladığını unutmayınız.

list data type

Liste elemanlarını küçükten büyüğe sıralamak için sort() fonksiyonunu kullanıyoruz. Bu örnekte tüm liste elemanlarını küçükten büyüğe sıraladık.

list data type

Liste uzunluklarını görmek için len() fonksiyonunu kullanıyoruz. Bu örnekte listemiz 4 elemandan oluşmaktadır.


Liste Metodları

list data type

Sadece listelerde kullanabileceğimiz Python metodları bulunmaktadır. Bunlardan append(), sort() ve pop() metodlarına biraz önce değindik. Şimdi diğerlerine bakalım.

list data type

insert() metodu ile dilediğimiz sıraya yeni bir liste elemanı ekleyebiliriz. Bu örnekte 2. sıraya 43 adlı elemanı ekledik.

list data type

extend() metodu ile listenin sonuna yeni bir değer ekleyebiliriz. Bu örnekte 100 sayısını listenin sonuna ekledik. Listeye ekleme yaparken ekleyeceğimiz değeri köşeli parantezler ([]) içerisine yazmayı unutmuyoruz.

Daha önce öğrendiğimiz append() metodu ile listemize sadece bir değer ekleyebilirken extend() ile istediğimiz kadar ekleyebiliriz. Aralarındaki temel fark budur.

list data type

remove() metodu ile listemizdeki herhangi bir değeri listeden çıkartabiliriz. Bu örnekte 24 değerini listeden çıkardık.

list data type

count() metodu ile listede geçen herhangi bir değerin kaç kez tekrarlandığını bulabiliriz. Bu örnekte 24 değeri listede 2 kez tekrarlanmaktadır.

list data type

Python'da en çok kullanacağımız metodlardan biri de copy()'dir. Eğer orijinal listeyi bozmak istemiyorsak listenin kopyasını alabilir ve yeni bir listede tanımlayabiliriz. Bu örnekte list listesini new_list adlı yeni bir listeye kopyaladık.

list data type

Listeleri tersten sıralamak istersek reverse() metodunu kullanıyoruz. Bu örnekte liste elemanlarımızı tersten sıraladık. Fakat sort() ile karıştırmayın. reverse() sort'ta olduğu gibi liste elemanlarını büyükten küçüğe ya da küçükten büyüğe sıralamaz. Liste elemanlarının sırası neyse tersten sıralar.


Sıra Sizde

Uygulama 01:

Yukarıdaki kodları kopyalayınız ve editörünüze yapıştırınız. Listenin son elemanını listeden çıkarınız ve listeyi yazdırınız.


Yanıtı Göster

Listenin son elemanını çıkarmak için pop() metodunu kullanıyoruz. Sonuç olarak

[42, 240, 'a', 'b']
yazdırılacaktır.


Uygulama 02:

Yukarıdaki kodları kopyalayınız ve editörünüze yapıştırınız. Listeye "zinzin" adlı yeni bir değer ekleyiniz ve yazdırınız.


Yanıtı Göster

Listeye yeni eleman eklemek için append() fonksiyonunu kullanıyoruz. Kodlarımızı çalıştırdığımızda

['test', 'abc', 43, 'zinzin']
çıktısını elde edeceğiz.


Uygulama 03:

Yukarıdaki kodları kopyalayınız ve editörünüze yapıştırınız. raw_data listesini process_data adlı yeni bir listeye kopyalayınız ve process_data listesini yazdırınız.


Yanıtı Göster

Bir listeyi kopyalamak için copy() metodunu kullanıyoruz. copy metodu ile raw_data listesini kopyaladık ve process_data listesine kopyalanmış listeyi ekledik. process_data listesini yazdırdığımızda

[43, 240, 48, 64]
çıktısını elde edeceğiz.


Python'da listeler bu kadar basit. Listelerin mutable (değiştirilebilir) olduğunu unutmayın.

Bir sonraki bölümde dictionary veri tipine değineceğiz.

<<< Önceki Konu
Sonraki Konu >>>