Word Dersleri Word Dersleri

Temel Düzey

Word Dersleri web sitesinin kullanımı

Word Dersleri
Web Sitesinin Kullanımı

Word Dersleri web sitesinin nasıl etkili bir şekilde kullanılabileceğini anlatacağım ilk dersimize hoş geldiniz. Bu sayfa derslere başlamadan önce en az bir kez göz atmanız gereken ve sizin için önemli ipuçlarını ve püf noktalarını içeren kılavuz niteliğindedir. Bu sebeple Temel Düzey derslerine başlamadan önce okumanızda fayda var. Excel Dersleri logosuna tıkladığınızda ana sayfaya gidebilirsiniz. Hamburger menü ikonu ile site içerisinde gezinebilirsiniz. Arama butonu ile site içerisinde aradığınız her kelimeye kolayca ulaşabilirsiniz. Metin büyütme ve küçültme tuşları ile metin boyutunu değiştirebilirsiniz.
Derse git
Word nedir? Ne işe yarar?

Word Nedir?
Ne İşe Yarar?

Word [vörd], 1983 yılında Microsoft tarafından piyasaya sürülen dünyanın en yaygın kelime işlemcisidir. Bugün Windows, Macintosh, Linux, Android ve iOS gibi hemen her platformda çalışabilen Microsoft Word, Microsoft 365 paketlerinde standart olarak sunulmaktadır. Word ile her türlü bilimsel, akademik, kişisel ve kurumsal yazılar yazabilir ve bunları dilediğiniz kişiler ile paylaşabilirsiniz. Word aynı zamanda var olan metinleri düzenlemeye yarayan en yaygın yazılımdır. Bugün milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan bu metin editörü son yayınlanan 2019 (16.0) sürümü ile diğer Microsoft 365 ofis yazılımları ile birlikte kullanılabilmektedir.
Derse git
Word nasıl kurulur?

Word Nasıl Kurulur?

Microsoft Word Windows, Macintosh ve Mobil olmak üzere üç farklı platform üzerinde çalışabilmektedir. Windows Platformlar için Word Kurulumu. Windows platformlarda Word kurulumunu başlatmak için ilk olarak Microsoft Word Satın Alma sayfasını ziyaret etmeliyiz. Ardından satın almak istiyorsanız Hemen Satın Alın bağlantısına, denemek istiyorsanız Ücretsiz Deneyin yazılı düğmeye tıklamalısınız. Her iki düğmede de Ev için ve İşletmeler için olmak üzere iki farklı kurulum seçeneği vardır. Bunlardan "Ev için" olan bireysel kullanımlar için, "İşletmeler için" ise iş yaşamında kullanılmak içindir. Bizim için ideal olan "Ev için" seçeneğidir. "Ev için" seçimi ile "Ücretsiz Deneyin"e tıkladıktan sonra karşımıza yeni bir pencere açılacaktır. Buradan 1 Ay Ücretsiz Deneyin'i seçmeli ve bir aylık deneme sürümünü başlatmalısınız.
Derse git
Word'e başlarken

Word'e Başlarken

Bu dersimizde Microsoft Office Word'ün genel özellikleri tanıtılacaktır. Tanıtım boyunca arayüz dili Türkçe kullanılacaktır. Bu sebeple İngilizce gibi farklı bir arayüz dili kullanıyorsanız arayüz dilini Türkçe olarak değiştirmek için bir önceki dersteki Word'de Arayüz Dilini Değiştirmek bölümünü okumanızda fayda var. Word'ü Başlatmak. Word'ü başlatmanın dört farklı temel yolu vardır: Yöntem 1 - İlki WinKey tuşuna (Windows logolu tuşa) basmak ve ardından Word yazmaktır. Word'ün kurulu olduğu uygulama sonuç alanında listelenecektir. Dilerseniz tekrar Enter'a basabilir ve Word'ü doğrudan çalıştırabilirsiniz. Dilerseniz de arama sonucunun üzerine tıklayabilirsiniz. İki şekilde de Word çalışacaktır. Açılış penceresinde Boş belge bağlantısına tıkladığınızda ise Word size boş bir belge açacaktır.
Derse git
hızlı erişim araç çubuğu

Hızlı Erişim Araç Çubuğu

Bu derste Microsoft Word'de hızlı erişim araç çubuğunun ne olduğunu ve nasıl kullanabileceğimizi öğreneceğiz. Hızlı Erişim Araç Çubuğu bir Word belgesinin başlık alanında yer alan ve komutlara daha hızlı erişmemize yarayan bir özelliktir. Hızlı erişim araç çubuğuna yeni komut eklemek için var olan komutların üzerine sağ tıklamak ve hızlı erişim araç çubuğuna eklemek yeterlidir. Ayrıca seçenekler penceresinden tüm komutlar listelenebilir ve eklenebilir.
Derse git
şeridi kullanma

Şeridi Kullanma

Bu derste Microsoft Word'de şeridi nasıl kullanabileceğimizi öğreneceğiz. Word'de menünün altında komutların yer aldığı alan şerit olarak adlandırılır ve şerit başlıkları aynı zamanda menü başlıklarıdır. Belgeye yeni bir nesne eklendiğinde, örneğin resim gibi, şerit de otomatik olarak değişecektir.
Derse git
dosya sekmesi

Dosya Sekmesi

Bu derste Microsoft Word'de menüden Dosya sekmesini nasıl kullanabileceğimizi öğreneceğiz. Dosya sekmesi menüde ilk başta, pencerenin ise sol en üstünde yer almaktadır. Dosya sekmesinde Yeni Belge Oluşturma, Farklı Belgeleri Açma, Farklı Kaydetme, Yazdırma, Paylaşma ve Seçenekler gibi birçok yararlı özellik mevcuttur.
Derse git
belgenin kaydedilmesi

Belgenin Kaydedilmesi

Bu derste Microsoft Word'de belgeyi nasıl kaydedebileceğimizi öğreneceğiz. Bir belgeyi kaydetmek için Hızlı Erişim Araç Çubuğu'nda bulunan Kaydet komutuna tıklayabilir ya da menüden Dosya'ya tıkladıktan sonra Kaydet ya da Farklı Kaydet seçeneklerini kullanabiliriz.
Derse git
metin yazma, düzenleme ve sayfalarda gezinme

Metin Yazma, Düzenleme ve Sayfalarda Gezinme

Bir belgede rastgele metinler oluşturmak için öncelikle =RAND() yazdıktan sonra Enter'a basmalıyız. Bu şekilde beş paragraftan oluşan rastgele bir metne sahip olacağız. Bir yazı yazdıktan sonra SHIFT + ENTER ile bir alt satıra geçebiliriz. TAB ile paragraf boşluğu bırakabiliriz. PAGE UP ve PAGE DOWN klavye tuşları ile sayfalar arasında gezebiliriz. CTRL + END ile belgenin en altına gidebiliriz. Hatalı kelimelerin üzerine sağ tıklayarak yazım hatalı kelimeleri düzeltebiliriz.
Derse git
metin seçimi

Metin Seçimi

Farenin sol tuşuna basılı tutarak metindeki herhangi bir yeri seçebiliriz. Herhangi bir kelimenin üzerine çift tıklayarak o kelimeyi seçebiliriz. Herhangi bir kelimeye üç kez üst üste tıkladığımızda ise o kelimenin bağlı olduğu paragraf seçilecektir. CTRL + SHIFT + → tuş kombinasyonunu kullandığımızda kelime kelime seçim yapabiliriz. CTRL + SHIFT + ↓ tuş kombinasyonunu ile tüm bir paragrafı seçebiliriz. Herhangi bir satırın başındaki boşluğa tıkladığımızda o satırı seçebiliriz.
Derse git
word kısayolları

Word Kısayolları

Bu derste Microsoft Word'de klavye kısayollarını ve bu kısayolları nasıl kullanabileceğimizi öğreneceğiz. CTRL + O Var olan bir belgeyi açar. CTRL + S Belgeyi kaydeder. CTRL + W Belgeyi kapatır. CTRL + X Metni keser. CTRL + C Metni kopyalar. CTRL + V Metni yapıştırır. CTRL + K Seçili metni kalın yapar.
Derse git
yazı tipi

Yazı Tipi

Yazı tipleri Giriş sekmesinin Yazı Tipi bölmesinde yer alır. Yazı tipi grubundaki komutlar ile metinleri kalın yazabilir, italik yapabilir ya da metinlerin altını çizebilirsiniz. Font büyüklüğü ve küçüklüğü ayarlarını yine bu bölmeden yapabilirsiniz. İnce ayarlar yapmak için Yazı Tipi grubununs sağ altında yer alan oka tıklamalıyız. Açılan pencereden dilediğimiz ayarları yapabiliriz.
Derse git
paragraf özellikleri

Paragraf Özellikleri

Bir paragrafla ilgili tüm komutlar Giriş sekmesinde Paragraf grubunda yer alır. Bu bölmede paragrafla ilgili tüm ayarlamalar yapılabilir. Örneğin; metinler sağa, sola, ortaya ya da iki yana hizalabilir. Paragraf boşlukları verilebilir ya da satırlar arası yükseklikler değiştirilebilir.
Derse git
mini araç çubuğunun kullanımı

Mini Araç Çubuğunun Kullanımı

Bir Word belgesinde herhangi bir metni çizdiğinizde çıkan çubuğa Mini Araç Çubuğu denir. Mini araç çubuğu yardımıyla çok hızlı bir şekilde seçili metnin fontunu, font rengini ve benzeri özellikleri değiştirebilir, dilerseniz kalın yazabilirsiniz. Mini araç çubuğu özetle biçimlendirme ayarlarına hızlı erişim imkânı sağlar. Mini araç çubuğu sizi rahatsız ediyorsa Seçenekler penceresinin Genel bölümünde yer alan Seçim sonrasında Mini Araç Çubuğunu göster seçimini kaldırabilirsiniz.
Derse git
stiller

Stiller

Bu derste Microsoft Word'de stiller konusuna değineceğiz. Stiller Giriş sekmesinde Stiller bölmesinde yer alır. Stiller ile bir metnin başlıkları aynı formatta düzenlenebilir. Ya da metinler standartlaştırılabilir. Dilenirse özelleştirilmiş stiller kullanılabilir. Stiller oldukça yararlı özelliklere sahiptir. Kullanılması şiddetle tavsiye edilir.
Derse git
benzer biçimli metinleri seçme

Benzer Biçimli Metinleri Seçme

Benzer biçimli metinleri seçmek için ilk olarak herhangi bir metin seçilir ve ardından Giriş sekmesinin Düzenleme bölmesinde yer alan Seç'e tıklanır. Açılan listeden Benzer Biçimlendirmesi Olan Tüm Metni Seç'e tıklanır. Böylece benzer biçimli tüm metinler seçilecektir. Dilenirse seçili metinlere stil verilebilir ve başlık hâline getirilebilir.
Derse git
kenar boşlukları

Kenar Boşlukları

Kenar boşlukları Düzen menüsünün Sayfa Yapısı bölmesinde Kenar Boşlukları komutunda yer alır. Bu komuta tıklanıldığında açılan listeden dilenen kenar boşluğu seçilebilir. Varsayılan olarak Normal seçilidir. Örneğin; bu örnekte Dar kenar boşluğu kullanalım. Kenar boşlukları görseldeki gibi daralacaktır. Dilenirse Görünüm sekmesinin Göster bölmesinde yer alan Cetvel seçilebilir ve kenar boşlukları özelleştirilebilir.
Derse git
sütun ekleme

Sütun Ekleme

Sütunlar Word'de Düzen sekmesinin Sayfa Yapısı bölmesinde yer alan Sütunlar komutunda yer alır. Bu komuta tıklandığında istenilen sütun seçimi yapılabilir. Örneğin; İki sütunlu bir seçim yapalım. Bu şekilde metinler artık iki sütun içinde görüntülenecektir. İnce ayar yapmak istenirse Sütunlar komutu listesinin en altında yer alan Diğer Sütunlar... komutuna tıklanılmalıdır. Açılan pencereden sütunlarla ilgili ince ayarlamalar yapılabilir.
Derse git
kesmeler

Kesmeler

Kesmeler Düzen sekmesinin Sayfa Yapısı bölmesinde yer alan Kesmeler komutunda yer alır. Açılan listeden kesme seçenekleri görülebilir. Bu örnekte sayfanın son paragrafının ilk cümlesini seçelim ve açılan listeden Sayfa'yı seçelim. Bu şekilde sayfa sonu oluşacak ve yeni sayfa başlayacaktır. Dilenirse Sürekli kesme kullanılarak diğer alanlarda sütunlar kullanılabilir.
Derse git
sayfa yönlendirme

Sayfa Yönlendirme

Word sayfalarını yatay veya dikey yapmak için sayfa yönlendirme yani sayfa oryantasyonu kullanmalıyız. Sayfa yönlendirme Düzen sekmesinin Sayfa Yapısı bölmesinde yer alan Yönlendirme komutunda yer alır. Varsayılan olarak Dikey yönlendirme seçilidir. Eğer sayfayı yatay yapmak istersek açılan listeden Yatay'ı seçmemiz yeterlidir. Ayrıca Kesmeler yardımıyla istenilen sayfayı yatay, diğer sayfaları dikey yapabiliriz.
Derse git
üst bilgi ve alt bilgi

Üst Bilgi ve Alt Bilgi

Sayfaların altında ve üstünde kalan kenar boşlukları aynı zamanda üst bilgi ve alt bilgi alanlarıdır. Bu alanlara sayfa numaraları, belge basım tarihleri, belge başlıkları gibi yararlı bilgiler eklenebilir. Üst ve alt bilgi eklemenin iki yolu vardır. İlki Ekle menüsünün Üst Bilgi ve Alt Bilgi bölmesinde yer alan komutları kullanmaktır. En kısa yolu üst veya alt kenar boşluğuna çift tıklamaktır. Böylece Üst Bilgi ve Alt Bilgi şeridi etkinleşecektir. Buradan hazır üst bilgi ve alt bilgi şablonlarını uygulayabiliriz. Tarih ve saat gibi yararlı bilgiler ekleyebiliriz.
Derse git
sayfa numarası ekleme

Sayfa Numarası Ekleme

Bir Word belgesine sayfa numarası eklemenin iki yolu vardır. İlki Ekle menüsün Üst Bilgi ve Alt Bilgi bölmesinde yer alan Sayfa Numarası komutuna tıklamak ve açılan listeden sayfa numarasının konumunu belirlemektir. İkinci ve en basit yöntem sayfa numarası eklemek istediğimiz üst veya alt kenar boşluğuna çift tıklamak ve açılan Üst Bilgi ve Alt Bilgi sekmesinden Sayfa Numarası komutuna tıklamaktır. İki türlü de sayfa numarası görseldeki gibi eklenecektir.
Derse git
sayfa arkaplanı ve filigran ekleme

Sayfa Arkaplanı ve Filigran Ekleme

Sayfa arkaplan rengini değiştirmek için Tasarım sekmesinin Sayfa Arka Planı bölmesinde yer alan Sayfa Rengi komutuna tıklamamız yeterlidir. Filigran eklemek için Tasarım sekmesindeki Filigran komutuna tıklamalıyız. Bu şekilde dilediğimiz filigranı (watermark'ı) sayfalarımıza ekleyebiliriz.
Derse git
yazım denetleme

Yazım Denetleme

Word'e yazım hatası olan kelimeler altı kırmızı çizgili olarak gösterilir. Bu kelimelerin üzerine gelip faremiz ile sağ tıkladığımızda yazım hatalarını düzeltebiliriz. Daha fazla yazım hatasını düzeltmek için Gözden Geçir sekmesinin Yazım Denetleme bölümünde yer alan Gözden Geçir komutunu kullanabiliriz.
Derse git
otomatik düzeltme

Otomatik Düzeltme

Örneğin bir cümleye küçük harfle başladığınızda Word'ün ilk kelimeyi büyük harfle başlattığını görebilirsiniz. Buna otomatik düzeltme denilmektedir. İlgili kelimenin üzerine geldiğinizde otomatik düzeltmeyi dilerseniz geri alabilirsiniz. Dilerseniz de Seçenekler penceresinin Yazım Denetleme bölümünde yer alan Otomatik Düzeltme Seçenekleri komutu ile ince ayar yapabilirsiniz.
Derse git
bul ve değiştir

Bul ve Değiştir

Word'de herhangi bir kelimeyi aradığımızda Giriş sekmesinin Düzenleme bölmesinde yer alan Ara komutunu kullanabiliriz. Gezinti bölmesi açılacaktır. Bu pencerede aradığımız kelimeyi yazabiliriz. İstersek Değiştir komutuna tıklayabilir ve var olan bir kelimeyi değiştirebiliriz. Dilersek bu penceredeki Bul sekmesini kullanarak kelimeyi daha detaylı aratabiliriz.
Derse git
belge yazdırma

Belge Yazdırma

Bir belgeyi yazdırmak istersek CTRL + P tuşlarına basabilir. Ya da Dosya sekmesinde Yazdırz komutuna tıklayabiliriz. İnce ayar yapmak istersek Sayfa Yapısı bağlantısına tıkladıktan sonra açılan pencereden dilediğimiz ayarları yapabiliriz.
Derse git
belgeyi pdf'ye dönüştürme

Belgeyi PDF'ye Dönüştürme

Bir Word belgesini PDF'ye dönüştürmenin üç farklı yolu vardır: İlki menüden Dosya'ya tıkladıktan sonra Dışarı Aktar yolunu izlemektedir. İkincisi Farklı Kaydet'ten dosyayı PDF olarak kaydetmektir. Son yöntemde belgeyi PDF formatında yazdırabiliriz.
Derse git
belgeyi e-mail olarak gönderme

Belgeyi e-Mail Olarak Gönderme

Word'de belgeyi e-mail olarak göndermenin iki farklı yolu vardır: İlkinde menüden Dosya'ya tıklanır ve açılan listeden Paylaş seçilir. Bu şekilde ister docx uzantılı orijinal belgeyi istenirse de PDF olarak e-mail yolu ile gönderilebilir. Diğer bir yöntem doğrudan Paylaş butonuna tıklamaktır. Bu şekilde aynı pencere açılacaktır.
Derse git
genel tekrar

Genel Tekrar

Uygulama 01 - Boş bir belge açınız ve hızlı erişim araç çubuğuna Baskı Önizleme ve Yazdırma komutunu ekleyiniz. Uygulama 02 - Yukarıdaki Uygulama 2 belgesini açınız ve ilk paragrafı en kısa şekilde seçiniz. Uygulama 03 - Yukarıdaki Uygulama 3 belgesini açınız ve başlıkları stil olarak gösteriniz. Uygulama 04 - Yukarıdaki Uygulama 4 belgesini açınız ve ilk paragrafla benzer biçimli tüm metinleri seçiniz.
Derse git