Hosting Seçimi ve Local Publish'in Önemi

Bu makalemizde hangi hosting firmasını ve paketini seçmemiz gerektiğini, sitemizi aldığımız alan adı ile birlikte nasıl web'de kullanıma hazır hâle getirebileceğimizi öğreneceğiz. Daha sonra Visual Studio'da Local Publish'in ne olduğu ve önemi üzerinde duracağız.

Eğer google'da araştırma yaparken doğrudan bu sayfaya geldiyseniz ilk olarak sayfanın sonundaki videoyu izlemenizi öneriyorum.

Hangi Hosting Firmasını Seçmeliyim? Hangi Hosting Firması En İyi?

Sitelerin 7/24 web'de erişilebilir olmasını için çeşitli firmalarca sağlanan hizmete hosting denir. Hosting firmalarının sabah akşam çalışan server'ları yani sunucuları vardır. Biz site sahiplerinin site dosyaları ise bu sunucularda barındırılır. Böylece kullanıcılar günün her saati sitemize erişebilir.

Piyasada birçok hosting firması vardır. Peki bunlardan hangisini seçmeleyiz? Öncelikle hangi alanda hosting ihtiyacımız olduğunu belirlemeliyiz. Örneğin; statik bir site yapmak istiyorsak .NET ya da PHP hizmeti veren bir hosting paketini seçmemize gerek yoktur. Eğer .NETçi iseniz Windows Hosting hizmeti veren hosting paketlerini seçmeliyiz.

hosting firmaları

Piyasada belli başlı hosting firmaları vardır. Bunlardan en bilindikleri Turhost, Natro ve Radore'dir. Bu sitelerin reklamını yapmak gibi bir amacım yok; fakat tasarım hayatım boyunca deneyimlediğim hosting firmaları bunlardır.

Hosting firmalarını karşılaştırmak için hostbul.net gibi siteleri kullanabilirsiniz. Ayrıca hosting hizmeti almadan önce google'da "natro ekşi" gibi araştırmalar yapıp ekşi sözlük gibi sitelerden bu hosting firmaları hakkındaki son aylara ait yorumları okumalısınız. Sonuçta bu hizmetleri en az bir sene boyunca kullanacaksınız. Bu yüzden araştırma yapmadan hosting hizmeti satın almamalısınız.

Hosting paketlerini incelerken çalıştığınız alan ile ilgili teknik altyapılarının olup olmadığını kontrol edin. Örneğin MVC 4 ile sitenizi tasarladıysanız MVC 3 desteği veren bir hosting paketi alıp da hüsrana uğramayın. Bu yüzden paket seçimlerini incelerken sizin için gereken altyapının olduğuna emin olun.

Benim tercih ettiğim hosting firması Turhost. Yaklaşık iki senedir sitemi bu hosting firmasında yayınlıyorum. Şu ana kadar ciddi bir problemle karşılaşmadım. Sunucu kesintilerinde e-posta ile bilgilendirme yapıyorlar ve bu da başıma sadece iki ya da üç kez geldi. Çok kısa sürede sorunu hallettiler. Turhost'u tercih etmemin en büyük sebebi teknik desteklerinin çok iyi olması. Kimi zaman sıkıntı yaşadığım durumlarda on dakika içinde cevap verdikleri oldu. Defalarca teknik desteği kullanarak bilgi almışımdır ve hiçbir zaman beni yüzüstü bırakmadılar.

Turhost ayrıca ttnet.com, hurriyet.com.tr ve sahibinden.com gibi önemli sitelerin de hosting'ini yapmakta. Bu da tercih edilmesi için önemli bir avantaj.

Gelelim Natro'ya... Bu firmayı e-ticaret projesinde çalışırken kullandım. Bu hosting firmasında da herhangi bir sorun yaşamadım. Teknik destek konusunda çok bir bilgim yok. Proje uzun olmasına rağmen sürekli Server Manager kullandığımız için sorunları kendimiz hallediyorduk.

Radore ise hosting hizmeti veren uluslararası bir firma. Bu firma ile de pek bir sorunum olmadı. Çünkü çok fazla kullanmıyorum. Sadece bir kez bağlantı sorunu yaşadım. Onda da bilgilendirme yapılmıştı.

Hosting firmaları yaparken öncelikle server bağlantı hızlarının nasıl olduğuna bakın. Bunlar ile ilgili yorumları okuyun. Yine de bu yorumların tamamen gerçeği yansıtmadığını bilin. Çünkü site açılış hızları çoğunlukla tasarımcıdan kaynaklanır. Örneğin; sıkıştırılmamış CSS dosyaları, optimize edilmemiş resimler, facebook yorum ve beğenme bileşenleri gibi unsurlar sitelerin açılış hızlarını önemli ölçüde yavaşlatır. Bu yüzden hemen hosting firmanızı suçlamamalısınız.

Hosting Paketi Satın Alımı ve Web Sitesini Erişime Açma

Bu kısımda nasıl ilk kez bir internet sitesi sahibi olabileceğinizi ve bu siteyi erişime açabileceğinizi öğreneceksiniz.

Diyelim ki hosting seçiminizi Turhost'tan yana kullandınız.

hosting seçimi

Siteye giriyoruz ve Web Hosting sekmesi altından Windows Web Hosting bağlantısına tıklıyoruz.

hosting seçimi
Büyütmek için resme tıklayınız.

Paketleri kısaca inceledikten sonra Bireysel Hosting paketinin bizim için uygun olduğuna karar verdik. Şimdi paket detaylarına bakalım.

hosting seçimi
Büyütmek için resme tıklayınız.

Paket detaylarını incelerken özellikle MVC 4 desteği olup olmadığını öğreniyoruz. Emin olduktan sonra Satın Al düğmesine tıklıyoruz.

hosting seçimi
Büyütmek için resme tıklayınız.

Eğer ilk defa alan adı alacaksanız kutucuğa almak istediğimiz alan adını yazın. Burası önemlidir. Çünkü alan adını birkez alırsınız ve hizmet aldığınız süre boyunca ücretsiz olarak değiştiremezsiniz. Değiştirmek için yeni bir alan adı almanız gerekir. Domain seçiminde alan adınızın çok uzun olmadığına emin olun ve akılda kalıcı isimler seçmeye özen gösterin. Seçiminiz içinize sindiyse Devam etmek için tıklayınız düğmesini kullanın ve satın alma işlemlerini yapın.

hosting seçimi
Büyütmek için resme tıklayınız.

Satın alma işlemini tamamladıktan sonra firma size gerekli erişim bilgilerini verecektir. Herhangi bir sorun yaşarsanız canlı desteği kullanabilirsiniz. Herhangi bir sorun yoksa Müşteri Yönetim Paneline tıklayın.

hosting seçimi
Büyütmek için resme tıklayınız.

e-posta adresinizi ve şifrenizi girdikten sonra Ürün ve Hizmetleriniz bölümünden Plesk Giriş'e tıklayın.

hosting seçimi
Büyütmek için resme tıklayınız.

Sitenizin yayında olacağı IP adresini bir yere not edin. Daha sonra FTP erişimine tıklayın.

hosting seçimi

Buradan yeni bir FTP hesabı oluşturun. Ben de Ek FTP Hesabı Oluşturun yazıyor; fakat sizde muhtemelen "Yeni FTP Hesabı Oluştur" yazıyordur. Bu bağlantıya tıklayın.

hosting seçimi

Gerekli alanları doldurun ve Tamam'a tıklayın.

hosting seçimi
Büyütmek için resme tıklayınız.

FileZilla programını açın ve Site Manager simgesine bir kez tıklayın. Bu kısımda görselde gördüğünüz adımları uygulayın. Biraz önce oluşturduğunuz hesap bilgilerini kullanın. Ben burada kendi oluşturduğum "zinzin" adlı hesap adı ile giriş yapıyorum. Umarım siz de kendi oluşturduğunuz hesap adı ile giriş yaparsınız ve "zinzin" yazarak bağlanmayı denemek gibi komik şeyler yapmazsınız. =)

hosting seçimi
Büyütmek için resme tıklayınız.

Hesabınızı FileZilla'da doğru bir şekilde oluşturduysanız Aşağı Ok'a bir kez tıklayın ve Hesap Adınıza tıklayın.

hosting seçimi
Büyütmek için resme tıklayınız.

Bundan sonra FTP dosyalarınıza bağlanacaksınız. httpdocs klasörü site dosyalarınızın barındırılacağı klasördür. Bu yüzden sitenizin web'deki ana klasörü gözüyle bakabilirsiniz. Tüm site işlemlerini bu klasör ile yapacaksınız.

Local Publish Nedir? Local Publish'in Önemi

Local publish web sitesi projenizin kendi işletim sisteminize yayınlanması işlemidir. Önemi şudur: Çok büyük boyutlu projelerin yayınlanmasının uzun sürmesi sebebiyle projede yapılan değişikliklerin ilk önce local'e yayınlanması daha sonra değişiklik yapılan kısımların web'e aktarılmasıdır. Örneğin; 1 GB gibi çok büyük bir web sitesi projeniz olabilir. Bu proje üzerinde birkaç değişiklik yaptınız diyelim. Bu değişiklikleri güncellemek için projenizi baştan yayınlamazsınız. Yoksa yayınlanma işlemi çok uzun sürer. Bu yüzden ilk önce kendi bilgisayarınıza publish edersiniz. Daha sonra değişiklik yaptığınız kısımları FileZilla gibi bir aktarım platformu ile web'e aktarırsınız.

Şimdi Visual Studio ile local publish'in nasıl yapıldığını öğrenelim.

Diyelim ki projenizin ana sayfasında ve layout'unda bir değişiklik yaptınız. İlk olarak bunu local'e publish edeceğiz.

local publish
Büyütmek için resme tıklayınız.

Projenizi açın ve proje adına sağ tıklayın. Daha sonra Publish'i seçin.

local publish
Büyütmek için resme tıklayınız.

Profile bölümünden profil açılır menüsüne bir kez tıklayın ve yeni bir profil oluşturmayı seçin.

local publish

Yeni profil adınızı local olarak belirleyin.

local publish
Büyütmek için resme tıklayınız.

Connection bölümü kendiliğinden açılacaktır. Publish method açılır menüsünden File System'ı seçin ve dosya yolu düğmesine tıklayın.

local publish
Büyütmek için resme tıklayınız.

Dosya yolunu masaüstünüz olarak seçin ve \local-kullaniciadiniz kısmını kendiniz ekleyiniz. Daha sonra Open'a tıklayın. Herhangi bir onay penceresi çıkarsa onaylayın.

local publish
Büyütmek için resme tıklayınız.

Dosya yolunuz doğruysa Next'e tıklayın.

local publish
Büyütmek için resme tıklayınız.

Settings bölümünde yayınlanma şeklinin Release olduğuna emin olun ve Next'e tıklayın.

local publish
Büyütmek için resme tıklayınız.

Preview bölümünde her şeyin doğru olduğuna emin olduktan sonra Publish'e tıklayın.

local publish
Büyütmek için resme tıklayınız.

Output panelinde projenizin bilgisayarınıza yayınlandığını göreceksiniz. Yayınlanma işlemi kısa bir süre sonra bitecek ve görselde gördüğünüz gibi succeeded bildirimleri almış olmalısınız. failed bildirimi aldıysanız ciddi bir sorun var demektir.

local publish
Büyütmek için resme tıklayınız.

Şimdi masaüstünüze yayınladığınız klasörü ve FileZilla'yı açın. FileZilla ile sitenize bağlanın. Değişiklik yapmak istediğiniz kısımları değişiklik yapmak istediğiniz klasörlere sürükle bırak yöntemi ile aktarın. "Üzerine yazılsın mı?" gibi onay pencereleri açılırsa OK'a tıklayın ve onaylayın.

local publish
Büyütmek için resme tıklayınız.

Son olarak ve en önemli kısım olan bu adımı sakın es geçmeyin. Masaüstünüze yayınladığınız projenin bin klasörünün içindeki proje adınız ile aynı olan dll dosyasını hosting'teki bin klasörünün içine sürükle bırak yapınız. Bunu yapıyoruz; çünkü bazı işlemler sonucunda projeniz web'de güncellenmeyebilir. Örneğin; yeni bir controller eklendiğinizde ve dll dosyası güncellenmeden yapılan site güncellemeleri başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bu yüzden dll dosyalarının değiştirilmesi oldukça önemlidir.

Bu makalenin videosunu 1080p HD kalitesinde izleyebilirsiniz.

Bu makalenin sonuna geldiniz. Umarım faydalı olmuşumdur.

Dilerseniz MVC 4 hakkında bilgi almak ve Visual Studio'da nasıl MVC 4 siteleri yapılacağını öğrenmek için Web Tasarımı bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Tasarımı
Need a light? Beboobeep!