profesör ve hizmetçi
05.11.2017

Profesör ve Hizmetçi - Yōko Ogawa

künye

profesör ve hizmetçi thumbnail
Adı
Profesör ve Hizmetçi
Yazar
Yoko Ogawa
Türü
Roman
Anlatım Tarzı
Gerçekçi
Anlatım Yönü
Olay betimlemeleri
Orijinal Dil
Japonca
Orijinal Adı (Jpn)
博士の愛した数式
Orijinal Adı (Latin)
Hakase No Ai Shita Suushiki
İlk Basım Yılı
2003
Çevirmen
Pınar DEMİRCAN
Sayfa Sayısı
198
Kitle Yaş Aralığı
15+
Ort. Okunma Süresi
3 saat
Doğruluk
Yalınlık
Duruluk
Sadelik
Akıcılık
Açıklık
Yoğunluk
Özlülük
Özgünlük
Doğallık
Kalıcılık
Etkileyicilik
Genel Ortalama
honya taisho award
本屋大賞
2004 Japon Kitap Yayıncıları Büyük Ödülü

1962 yılında Japonya'nın Okayama şehrinde dünyaya gelen Yōko Ogawa (小川 洋子 Ogawa Yōko) Waseda Üniversitesinden (早稲田大学 Waseda Daigaku) mezun olduktan sonra yazarlık hayatına adımını atmıştır. 1988'den beri kırkın üzerinde kurgusal ve kurgusal olmayan çalışması yayınlanmıştır.

1988 yılında ilk kitabı olan Kelebeğin Parçalanışı (Agehacho ga kowareru toki, 揚羽蝶が壊れる時) yayınlanmış Kaien Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür. 1990 yılında Akutagawa Ödülünü kazandığı Hamilelik Takvimi (Ninshin karendaa, 妊娠 カレンダー) adlı kitabı yayınlanmıştır. 2003 yılında ise Profesör ve Hizmetçi (Hakase no aishita sushiki, 博士の愛した数式) kitabı ile Yomiuri ve Hon'ya Taishō Ödüllerini kazanmıştır.

Profesör ve Hizmetçi kitabı orijinal adıyla 2006 yılında Japon yönetmen Takashi Koizumi (小泉堯史 Koizumi Takashi) tarafından beyaz perdeye uyarlanmış; 2009 yılında ise ABD'li çevirmen Stephen Snyder tarafından The Housekeeper and the Professor adıyla İngilizce'ye çevrilmiştir. İngilizce çevirisinden sonra oldukça ünlenen Profesör ve Hizmetçi romanı en çok satanlar listesine kadar çıkmış; Türkçe de dahil olmak üzere birkaç dile çevrilmiştir.

Yōko Ogawa 2004 yılında Izumi Kyōka Ödülünü kazandığı Burafuman no maisō (ブラフマンの埋葬) kitabını yayınlamış; fakat bu kitap İngilizce'ye çevrilmemiştir. 2006 yılında Tanizaki Ödülünü kazandığı Meena'nın Marşı adlı kurgu türündeki kitabı yayınlanmıştır. 2008 yılında Shirley Jackson Ödülüne değer görülmüş ve Dalış Havuzu (The Diving Pool) adlı kitabı piyasaya sürülmüştür. Son olarak 2014 yılında İntikam: On Bir Karanlık Masal (寡黙な死骸みだらな弔い Kamoku na shigai, Midara na tomurai) adlı kitabı İngiliz Bağımsız Yabancı Kurgu Ödülüne (Independent Foreign Fiction Prize) layık görülmüştür.

Yōko Ogawa kocası ve oğlu ile birlikte Hyōgo iline bağlı Ashiya şehrinde yaşamaktadır. 1990 yılında kazandığı Akutagawa Ödülü yazarın en dikkat çekici ödülüdür.

Kitabın Konusu

Zeki bir matematik profesörü 1975 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonucu hafızasını yitirir ve hafızası sadece son seksen dakikalık yaşamını kaydedebilmektedir.

Hafıza kaybından dolayı sürekli notlar almak zorunda kalan Profesör birçok bakıcı değiştirmiş ve bakıcılarının kendisine katlanamaması yüzünden işlerinden ayrılmışlardır. Ne var ki iş deneyimi oldukça iyi olan bir hizmetçi profesöre bakmayı kabul eder ve onunla birlikte yaşamaya başlar.

İleri düzey matematik problemlerinin üstesinden gelebilen profesör, hizmetçi ve hizmetçinin oğlu ile birlikte sıcak bir maceranın içine atılır.

Kitap Eleştirisi

Kitap oldukça basit bir şekilde anlatılmış; yazınsal sözcüklerden uzak kalınarak sade bir anlatım yolu benimsenmiş. Sürükleyicilik iyi düzeyde fakat yer yer uzun anlatımlar okuyucuyu sıkmakta ve bu da kitabın akıcılığını bir nebze olsa düşürmekte.

Kitapta genellikle matematiksel problem üzerine durulsa da bu problemler detaylı bir şekilde anlatılmamakta bu da okuyucunun kafasında soru işareti oluşturmakta. Bu sebeple matematikle ilgili bir roman okuduğunu sanan okuyucular hayal kırıklığına uğrayabilir.

Kitabın yazınsal açıdan pek bir değeri olmamasına rağmen Japon edebiyatı okumak isteyenlerin tercih etmesi gereken bir eser. Sade ve açık bir anlatım ve Pınar Demircan'ın başarılı çevirisi ile üç saat gibi bir sürede çerez niyetine okunabilir.

Roman Kahramanları

Profesör: (s5) Romanın ana karakterlerinden biri
Hizmetçi: (s1) Profesöre bakmakla görevlendirilen hizmetçi kadın
Kök: (s5) Hizmetçi kadının on yaşındaki küçük oğlu. Kök takma adını saç stilinden dolayı profesör vermiştir.

Yazınsal Sözcükler ve Deyimler

Herhangi bir yazınsal sözcük ve deyim tespit edilmedi.

comments powered by Disqus