aynanın içinden
08.07.2020

Aynanın İçinden - Lewis Carroll

künye

aynanın içinden thumbnail
Adı
Aynanın İçinden
Yazar
Lewis Carroll
Türü
Roman
Anlatım Tarzı
Gerçeküstü
Anlatım Yönü
Olay betimlemeleri
Orijinal Dil
İngilizce
Orijinal Adı
Through the Looking Glass
İlk Basım Yılı
1871
Çevirmen
Tomris UYAR
Sayfa Sayısı
152
Kitle Yaş Aralığı
20+
Ort. Okunma Süresi
2 saat
Doğruluk
Yalınlık
Duruluk
Sadelik
Akıcılık
Açıklık
Yoğunluk
Özlülük
Özgünlük
Doğallık
Kalıcılık
Etkileyicilik
Genel Ortalama

Lewis Carroll, 27 Ocak 1832'de İngiltere'nin kuzeyinde dünyaya geldi. Asıl adı Charles Lutwidge Dodgson Lewis Carroll, Oxford Koleji'nden dereceyle mezun oldu ve matematik alanında doçentlik unvanı aldı. 1862 yılında yazmaya başladığı Alice Harikalar Ülkesinde'nin kahramanı, okul müdürünün ortanca kızı Alice'ti. Alice Harikalar Ülkesinde ve 1872'de devamı olarak yazdığı Aynanın İçinden kısa sürede klasikler arasına girdi. Kendi adıyla yazdığı pek çok şiirin yanında matematikle ilgili eserler de vermiştir. Yaşamının büyük bölümünü İngiltere'nin kuzey sahillerinde geçirmiş, 1898 yılında da yine burada yaşama veda etmiştir. Whitburn'de anısına bir heykel dikilmiştir.

Kitabın Konusu

Alice Harikalar Ülkesinde'yi okuyanlar, o romandaki küçük Alice'in peşine takılıp o büyülü ülkede dolaşanlar, Aynanın İçinden adlı bu kitapta bir başka dünyanın içinde yeni bir yolculuğa çıkıyorlar. Alice, kedisinin yavrusu Kitty'yi de yanına alarak evindeki kocaman aynanın içene, yani Ayan-Ev'e girer. Bu evde, kendi evindeki her şeyin tıpkısı vardır, kitapların bile. Tek farkı, her şeyin ters oluşudur, öyle ki: yazılar bile tersinden yazılmaktadır bu ülkede; zaman ve olaylar da geriye gitmektedir. Alice bu garip Ayna-Ev'e girer girmez, kendini satranç taşlarının doldurduğu bir Ayna-Dünya'da bulur. Şah ile Vezir'in yerini alan Kızıl Kral ile yüz bir yaşındaki Kızıl Kraliçe, bu yeni dünyanın başkişileridir. İşin tuhafı, bu Ayna-Dünya'nın her yerinin bir satranç tahtasına benzemesidir. Herkes geriye doğru yaşamak-tadır. Yün ören koyunlar, saman yiyen bir Kral, Alice'in uğruna birbiriyle dövüşen Beyaz Şövalye ile Kızıl Şövalye, birbirinden tuhaf yaratıklar, Ayna-Ev'in içindeki bu renkli dünyada Alice'i şaşkınlıktan şaşkınlığa sürüklerler. Başlangıçta sıkıntı çekse de sonunda Alice de bu dünyaya uyum sağlar. Kedisiyle birlikte bu serüvenin içine doludizgin dalar.

Kitap Eleştirisi

Alice Harikalar Ülkesinde kitabından altı sene sonra basılan ve devam niteliğinde olan Aynanın İçinden aslında istenileni çok da verememiş başarısız bir devam kitabı olarak değerlendirilebilir. İlk kitaptaki o merak uyandıran unsurlar Aynanın İçinden'de bulunmamakla birlikte anlatılmak istenenin ne olduğu ise tam olarak anlaşılamamaktadır. Alice bir macera içerisindedir ve sürekli yeni birileriyle tanışmaktadır. Bu tanışmalar çok kısa sürmekte ardından anlam veremediğiniz başka diyarlarda hikâye devam etmektedir. Bu yönüyle akıcılığı ve sürükleyiciliği zayıf bir kitap Aynanın İçinden. Hatta şu ana kadar okuduğum en kötü kitaplardan biri diyebilirim. Sanırım adının Alice Harikalar Ülkesinde'n sonra duyulmamasının sebebi bu olsa gerek. Bugün birçok okura sorsanız Aynanın İçinden'i Alice Harikalar Ülkesinde'nin devamı olduğunu bilmez. Kitap hakkında çok fazla söyleyecek bir şey yok. Birçok kitap eleştirisi yazmama rağmen ilk defa olumsuz bir eleştiri yazmama vesile olmuş bir kitap Aynanın İçinden.

Roman Kahramanları

Alice (s6) Romanın baş kahramanı
Ateşbçöceği (s23)
Atsineği (s22)
Balarısı (s23)
Beyaz Kedi Yavrusu (s10)
Beyaz Kral (s12)
Beyaz Kraliçe (s12)
Beygir (s21)
Biletçi (s20)
Bücüş (s19)
Dülger (s28)
Eciş (s19)
Gül (s15)
Hamamböceği (s21)
Hezaren (s16)
Kara Kedi Yavrusu (s10)
Keçi (s21)
Kızıl Kral (s12)
Kızıl Kraliçe (s12)
Kitty (s10) Alice'in kedisi
Koyun (s33)
Kumkuma (s19)
Lily (s12) Beyaz Kraliçe'nin çocuğu
Menekşe (s15)
Mors (s28)
Pars-zambağı (s15)
Saşar (s40) Anglosakson habercisi
Saşmaz (s40) Anglosakson habercisi
Şövalye (s46)
Tatarcık (s21)
Tekboynuz (s41)
Tirsuke (s37) Porsuk ve kertenkele görünümlü yaratık

Yazınsal Sözcükler ve Deyimler

İşkillenmek: Kuruntu yapmak, cidde derecede şüphelenmek
"Alice biraz işkillendi doğrusu."

Küçümen: Benzerlerinden daha küçük olan, pek küçük
"'Bundan bir şaka çıkarabilirsin,' dedi küçümen ses kulağına doğru."

Perhiz: Diyet
"Paskalya öncesi perhizin ilk haftası"

Reverans: Selam veya teşekkür için eğilerek veya dizleri kırarak yapılan hareket
"Düşünürken bir yandan reverans yap."

Sarsak: Yaşlılık, hastalık vb. sebeplerle güçsüz kalarak vücudu titrer gibi sarsılan
"Yaşamı süresince bu kadar sarsak askerler görmemişti."

Sinameki: Mızmız, sevimsiz, başkalarıyla ilişki kurmayan kimse
"Bu kadar da sinameki birini..."

comments powered by Disqus